Websites bouwen met een CMS

Websites bouwen met een CMS

Een CMS (Content Management Systeem) is een razend populaire manier om websites te bouwen.

👉 Wat zijn precies de voordelen van een CMS?

👉 En welk CMS kun je het beste kiezen om jouw website te bouwen?

Je leest er alles over in dit artikel.

De voordelen van een CMS

Met name de laatste jaren is de populariteit van CMS’en door het dak geschoten. Een CMS heeft dan ook een aantal grote voordelen. Laten we die eens onder de loep nemen.

🤑 Gratis

Een groot voordeel van CMS’en zijn de kosten. Er zijn tegenwoordig veel goede open source CMS’en die volledig gratis zijn.

Zoek je een leuk design of wat extra functionaliteit? Dan zijn er meer dan genoeg gratis thema’s en plugins beschikbaar. Je kunt dus helemaal voor nop een prachtige site uit de grond stampen. Hoe tof is dat.

Zoek je toch net een speciaal thema of een bepaalde functionaliteit? Dan zul je soms alsnog in de buidel moeten tasten voor een premium-thema of -plugin. Maar de prijzen daarvan vallen over het algemeen heel erg mee.

🤓 Eenvoudig

Met een CMS kun je mooie en professionele websites bouwen, zonder dat je daarvoor uitgebreide kennis nodig hebt van HTML (de opmaaktaal van webpagina’s) en CSS (Cascading Style Sheets: stijlbladen, waarmee je een webpagina vormgeeft).

Het gaat allemaal heel eenvoudig, je knutselt snel en simpel iets moois in elkaar.

En zoek je wat gave uitbreidingen, zoals een fotogalerij, een review-widget of een forum? Dan is er altijd wel een plugin te vinden.

Ook qua design kun je zonder al te veel moeite prachtige dingen bouwen. Out of the box in je CMS of met een speciale page builder, zoals Thrive Architect voor WordPress (aff.).

⚒️ Beheer

Met de meeste CMS’en kun je overal ter wereld waar je toegang tot internet hebt eenvoudig je website aanpassen.

Je logt gewoon via een browser in op de back-end of “achterkant” van je site, waar je meteen nieuwe content kan plaatsen of de vormgeving van je site aan kan passen.

Je kunt bovendien gemakkelijk met verschillende mensen werken aan dezelfde site door hun specifieke rechten toe te kennen om content aan te passen of toe te voegen.

🥳 Gebruiksgemak

Een CMS heeft de flexibiliteit van dynamisch beheer. Je kunt bijvoorbeeld nu een artikel schrijven en aangeven in het CMS dat het automatisch over twee weken wordt gepubliceerd op je site.

Ook andere dingen worden allemaal automatisch voor je geregeld. Publiceer je bijvoorbeeld een nieuw blogartikel, dan verschijnt er automatisch een link op je blogoverzichtspagina. En in widgets die her en der op je site staan met de laatste blogs. Dit scheelt een hoop handmatig werk.

Superhandig als alles zo lekker automatisch loopt. Je hoeft zelf niks meer te doen. Nou ja, dat is overdreven, maar gemakkelijk is het allemaal wel.

Welk CMS kies je?

De keuze is reuze. Maar welk CMS is voor jou nu het beste?

Ga je voor een gratis, open source CMS, dan zul je deze namen vaak tegenkomen: WordPress, Joomla en Drupal.

Logo WordPress.

WordPress is ooit ontwikkeld als systeem om mee te bloggen en daar is het nog steeds erg goed in. Als je dus een blog wilt starten, is WordPress een uitstekende keus.

Maar WordPress is inmiddels uitgegroeid tot een echt power house. Tegenwoordig kun je er de prachtigste websites mee bouwen.

Het grote voordeel van WordPress is vooral het gebruiksgemak. De learning curve valt mee en je leert snel hoe het allemaal werkt.

Ik werk zelf al jaren met WordPress en ben er razend enthousiast over.

En ik ben niet de enige. Van alle CMS’en is WordPress namelijk veruit het populairst. Kijk maar:

Screenshot van marktaandeel van WordPress, Joomla en Drupal.
Bron: W3Techs

Zoals je ziet, draait 43% van alle websites op het internet op WordPress. En als we alleen kijken naar websites met een CMS, is het marktaandeel van WordPress maar liefst 64,3%.

Indrukwekkende cijfers 🤩.

Dit maakt WordPress tegelijk ook zo’n veelzijdig systeem. Omdat zoveel mensen het gebruiken, worden er ook ontzettend veel plugins voor ontwikkeld. Dus zoek je een specifieke functionaliteit, dan kun je altijd wel een mooie plugin vinden om het te bouwen. Ideaal.

💡 WordPress is een geweldig systeem. Maar je moet wel weten hoe je het moet gebruiken, een fout is zo gemaakt. Wil je dit voorkomen, lees dan zeker nog even dit artikel over de 5 grootste WordPress-blunders.

Logo Joomla.

Ook al blijft Joomla een heel eind achter qua gebruikersaantallen, het blijft nog steeds een mooi systeem.

Ooit begon ik op dit domein ook met een Joomla-website.

Maar na een paar jaar stapte ik toch over naar WordPress.

Ik kon prima werken met Joomla, dat was het niet. Maar ik liep toch telkens weer aan tegen hetzelfde probleem. Elke keer als ik een toffe plugin zag, bleek dat ie alleen beschikbaar was voor WordPress en niet voor Joomla, grrrrr 😠. Dat is dan toch het voordeel van een grotere user base.

De overstap van Joomla naar WordPress had wel wat voeten in de aarde om allemaal goed te regelen. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

Logo Drupal.

Als je ervaring hebt met programmeren, is Drupal een goede keus.

Drupal is geschikt om complexe websites mee te maken en er is veel goede documentatie online beschikbaar.

Drupal is echter minder geschikt als je pas begint met het bouwen van websites. Het programma is namelijk best complex en de interface is minder gebruiksvriendelijk dan die van WordPress en Joomla.

Drupal is echt een CMS gemaakt door ontwikkelaars, voor ontwikkelaars.

Kortom

Elk CMS heeft zo zijn voor- en nadelen.

  • Ben je een beginnende webdesigner en zoek je een eenvoudig systeem waar je alle kanten mee op kunt? Dan is WordPress een goede keus.
  • Spreekt Joomla je meer aan en vind je het niet erg dat er minder plugins voor beschikbaar zijn? Ga dan lekker bouwen met Joomla.
  • Heb je al de nodige ervaring met webdesign en ben je een echte developer? Dan is Drupal misschien wel iets voor je.

💡 Er zijn overigens nog heel wat meer CMS’en om uit te kiezen. Check bijvoorbeeld dit artikel van Kinsta over de 21 beste CMS’en. Veel plezier en succes met het bouwen van je eigen website!

Michiel Brand
Updated 02/11/2022

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    1. Je kunt bij een webhost je website aanmaken en dan WordPress of een ander CMS installeren. Pagina’s toevoegen is heel eenvoudig en die kun je dan ook in het menu zetten.

  1. Hé Michiel,
    Regenachtige zondag was aanleiding om eens lekker wat blogs te lezen 🙂
    Mooi duidelijk stuk heb je geschreven.

    Wat ik in de praktijk tegenkom, is het volgende: Voor webdesigner en andere ict-vaardige mensen is een cms het echt perfect.

    Wat we door onze eigen vaardigheid nog wel eens vergeten is dat voor ‘gewone’ mensen 😉 zelfs WordPress nogal intimiderend kan zijn.

    Groeten uit Zwolle
    Guido

    1. Dank voor je reactie Guido. Dat is zeker waar, als je er een beetje vertrouwd mee bent is het gesneden koek, maar voor veel mensen is het nog abracadabra. Zeker als het aankomt op aanpassingen aan het thema en design, dat is toch echt vakwerk. Ik heb zelf veel zitten prutsen maar vind het ook leuk om te doen

  2. Hoewel ik vooral ervaring heb met WordPress, denk ik dat het voor de meeste mensen toch het prettigste CMS is.

    Ik heb een tijdje met Joomla en Drupal mogen werken, maar vond WordPress eigenlijk altijd een stuk intuïtiever. En heb me nooit beperkt gevonden in mijn creativiteit met een CMS als WordPress.

    1. Ik ben indertijd begonnen met Joomla. Werkte op zich prima, maar ik liep toch telkens weer aan tegen het feit dat er minder plugins/mogelijkheden waren met het systeem. Elke keer als je een toffe plugin zag, was ie alleen beschikbaar voor WP en niet voor Joomla. Daarna overgestapt naar WordPress en ben er erg tevreden mee! WP heeft wel een beetje de slag gemist qua design-mogelijkheden van de standaard editor. Dat hebben ze nu een beetje gerepareerd met de komst van Gutenberg, maar ze lopen op dit punt nog wel wat achter op andere systemen als Wix.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}