Wil je beter scoren in Bing? Logisch. Het is de op een na populairste zoekmachine in Nederland.
Voor meer SEO-succes in Bing heb je in ieder geval Bing Webmaster Tools nodig.
In deze blogpost ontdek je:
- De voordelen van Bing Webmaster Tools
- Hoe je je moet aanmelden (het is snel en supereenvoudig)
- Hoe je het maximale uit Bing Webmaster Tools haalt (complete handleiding met tips & tricks)
Wat is Bing Webmaster Tools
Bing Webmaster Tools is een gratis tool voor website-eigenaren en een must als je hoger wilt ranken in Bing. Je kunt er van alles mee, zoals:
- De prestaties van jouw website in Bing checken
- SEO-data analyseren
- URL’s indienen voor indexatie
- En nog veel meer…
De voordelen van Bing Webmaster Tools
BWT heeft heel wat mogelijkheden. Dit zijn de grootste voordelen op een rijtje:
✅ Een compleet overzicht van allerlei waardevolle gegevens over je website. Zo zie je bijvoorbeeld hoe je website presteert in Bing (kliks, impressies, zoekwoordrankings) en welke backlinks er naar je website wijzen.
✅ Nieuwe webpagina’s sneller door Bing laten crawlen en indexeren.
✅ Fouten opsporen via SEO-rapporten en een sitescan. Zo vertelt BWT je bijvoorbeeld of er pagina’s zijn zonder SEO-titel of meta-description, afbeeldingen zonder alt-tekst enz. Ideaal!
✅ BWT kan je zelfs helpen met zoekwoordenonderzoek. Ontdek welke zoekopdrachten gebruikers intypen met de bijbehorende zoekvolumes.
✅ En uiteindelijk het belangrijkste voordeel: meer SEO-succes! Dankzij Bing Webmaster Tools kun je jouw zoekwoordrankings verbeteren en meer bezoekersverkeer binnenhalen via Bing.
💡 Wil je ook gelijk een boost geven aan je lokale SEO in Bing? Lees dan mijn artikel Verbeter je lokale SEO met Bing Places.
Aanmelden bij Bing Webmaster Tools
Aanmelden is heel eenvoudig en het is zo gepiept.
👉 Ga naar de site van Bing Webmaster Tools.
👉 Klik op de button ‘Aan de slag’.
👉 Log in via Microsoft, Google of Facebook.
👉 Voeg nu je website toe. Dit kun je het beste doen door je site te importeren uit Google Search Console. Dat gaat veruit het snelst en makkelijkst. Met één klik ben je klaar: aparte siteverificatie is niet meer nodig en ook je sitemaps staan gelijk in je dashboard.
👉 Klaar is Klara: je site is toegevoegd aan Bing Webmaster Tools. Sta je te popelen om aan de slag te gaan? Nog even geduld: je moet 48 uur wachten voordat je data beschikbaar is in de tool.
Hoe je het maximale uit Bing Webmaster Tools haalt
Er staat een heleboel informatie in BWT. Stap één is om er even rustig voor te gaan zitten en alles te bekijken.
📌 TIP #1
Ga één voor één door alle menu-items heen. Bekijk de data/rapporten en check of er dingen zijn waar je actie op moet ondernemen.
Begin bovenaan op de startpagina en loop dan alle menu-items af.
Gedaan? Mooi. Maar dit betekent niet dat je nooit meer wat hoeft te doen…
📌 TIP #2
Data in Bing Webmaster Tools verandert voortdurend. Vergeet dus niet af en toe opnieuw in te loggen om te kijken hoe het ervoor staat. Check bijvoorbeeld of je rankings/traffic uit Bing in de lift zitten, of er nieuwe fouten gevonden zijn enz.
Complete handleiding: alle functies op een rij
Klaar om Bing Webmaster Tools te ontdekken? Dit zijn de belangrijkste functies op een rij 👇.
Start
Als je inlogt, begin je bij de startpagina. Dit is je beginpunt om Bing Webmaster Tools te verkennen en te gebruiken. Hier vind je nuttige info, nieuws, meldingen en rapporten.
Je kunt vanaf de startpagina ook gelijk doorklikken om actie te ondernemen op een specifiek onderdeel of een rapport te openen.
Zoekprestaties
Hier zie je hoe je website presteert in de zoekresultaten van Bing. Hoeveel klikken er vanuit Bing naar je website gaan, hoe vaak je website is verschenen in de zoekresultaten (indrukken), de gemiddelde CTR, de gemiddelde positie op zoekwoorden enz.
- Selecteer rechtsboven de tijdsperiode
- Vink de statistieken aan die je wilt zien in de grafiek
- Zoom in op de details: bekijk alle data voor je zoekwoorden (trefwoorden) en pagina’s
Tijd voor een analyse:
- Loop alles na
- Evalueer je zoekprestaties
- Hoe sta je ervoor, krijg je traffic uit Bing?
💡 De zoekprestaties zijn belangrijk: bekijk ze regelmatig om te zien of je vooruitgang boekt. Kijk ook zeker welke zoekwoorden en pagina’s het goed doen en probeer die dan verder te verbeteren. Bijvoorbeeld, kun je bepaalde zoekwoorden op positie 2 of lager nog een extra steuntje in de rug geven? Kun je pagina’s die het nu al goed doen nog wat verder optimaliseren, met wat extra linkbuilding of een betere SEO-titel om de CTR te verhogen?
URL-inspectie
Via URL-inspectie kun je informatie opvragen over URL’s op je website:
- Typ een URL van je website in het zoekvak
- Klik op de button ‘inspecteren’
- Klik op de info-blokken om ze uit te klappen
Je ziet nu:
- Of de URL geïndexeerd is door Bing
- Of er SEO-problemen zijn, en
- Welke opmaakcodes er gevonden zijn
📌 TIP
Is de URL niet geïndexeerd? Of heb je de URL onlangs bijgewerkt en wil je dit graag snel in Bing hebben staan? Klik dan op de button ‘indexering aanvragen’. Dit is een handige functie om te zorgen dat je pagina’s sneller in Bing komen te staan.
Siteverkenner
De Siteverkenner geeft je een compleet beeld van je website. Hier zie je:
- De structuur van je site
- Alle crawl- en mapgegevens
- Relevante data per URL
Ook kun je hier URL’s inspecteren/blokkeren/indexering aanvragen/testen in robots.txt.
Sitemaps
💡 Het is belangrijk om een XML-sitemap in te dienen. Dit helpt Bing om alle pagina’s van je website te vinden.
- Heb je bij het aanmelden jouw gegevens uit Google Search Console geïmporteerd? Dan wordt automatisch de sitemap ook al meegenomen.
- Check ook of de juiste sitemap is ingediend/geïmporteerd.
IndexNow
Bing heeft een speciale service om URL’s snel te laten indexeren. Erg handig!
Publiceer je regelmatig nieuwe content en/of merk je dat Bing jouw URL’s niet snel genoeg indexeert? Dan is IndexNow een uitkomst.
👉 Draait je site op WordPress, dan schakel je IndexNow gemakkelijk in via de plugin.
Inzending van URL’s
Hier kun je meerdere URL’s tegelijk indienen bij Bing om te laten indexeren (maximaal 10.000 per dag). Het kan ook allemaal automatisch via IndexNow (zie hierboven).
SEO
Onder het kopje SEO vind je verschillende handige rapporten en tools.
Terugverwijzingen
Zoals je vast al gemerkt hebt, is Bing Webmaster Tools niet zo’n ster in vertalen. Terugverwijzingen… really 😂?
We hebben het hier gewoon over backlinks: links op andere websites naar jouw website. Die zijn belangrijk voor SEO. Hoe meer backlinks er naar je website wijzen en hoe sterker die backlinks zijn (van websites met hoge autoriteit), hoe hoger jij gaat ranken in de zoekresultaten. Goed om eens te bekijken dus!
Op het eerste tabje zie je welke backlinks Bing gevonden heeft. Je kunt sorteren op domein, pagina’s en ankerteksten.
Via het tweede tabje, ‘backlinks naar een willekeurige site’, kun je ook jouw backlinks vergelijken met een andere website. Dat is superhandig om eens te kijken welke links jouw concurrent heeft die jij niet hebt 🤓.
En dan is er tot slot nog het derde tabje: koppelingen verwerpen.
Wijzen er spam-backlinks naar je website die jouw rankings negatief beïnvloeden? Die kun je hier opgeven bij Bing om te verwerpen/disavowen. De zoekmachine houdt dan geen rekening meer met die backlinks.
Onderzoek sleutelwoord
Dit is een toffe functie in Bing Webmaster Tools: je kunt het ook gebruiken voor zoekwoordenonderzoek. Bing noemt het wat cryptisch ‘onderzoek sleutelwoord’… ja, het gaat echt lekker met die vertalingen 😀.
- Typ een hoofdzoekwoord in het zoekvak
- Selecteer land/regio, taal en apparaat
- Selecteer de tijdsperiode
- Klik op ‘details ophalen’
Je krijgt nu te zien hoeveel indrukken (impressies) je hoofdzoekwoord in Bing kreeg over een bepaalde periode. Hoe meer indrukken, hoe populairder het zoekwoord is.
Daaronder zie je gerelateerde trefwoorden: ideaal om mooie zoekwoorden te vinden voor je website!
Vergeet ook de andere tabjes niet. Vind vragen via ‘trefwoorden vraag’ en nieuwe zoekwoorden via ‘nieuw ontdekt’.
💡 Dit is een mooie functie binnen Bing Webmaster Tools voor zoekwoordenonderzoek, specifiek gericht op Bing. Voor een zoekwoordenonderzoek gericht op Google, gebruik je de Google Zoekwoordplanner of een gespecialiseerde tool als KWFinder (aff.).
SEO-rapporten
Via SEO-rapporten kun je checken op SEO-fouten, variërend van hoge tot lage urgentie. Loop het rapport door: zie je belangrijke fouten, fiks ze dan.
Site scannen
Een beetje vergelijkbaar met SEO-rapporten: je kunt ook handmatig een scan maken van je site. Klik op de button en geef aan of je je gehele website wilt scannen, de sitemap, of een URL-lijst.
Vervolgens krijg je een compleet overzicht van fouten, waarschuwingen en mededelingen. Zo zie je bijvoorbeeld op welke pagina’s een metadescription ontbreekt, enz.
Configuratie en meer
Dan komen we aan bij een paar functies die wat minder spannend zijn. Loop ze eens door, het wijst zich allemaal vanzelf.
Kom je er niet helemaal uit, bekijk dan de video bovenaan deze blogpost, daar ga ik nog kort in op deze functies 👆.
Bonus: Microsoft Clarity
Tot slot nog een leuke bonus: via Bing Webmaster Tools kun je ook gebruikmaken van Microsoft Clarity (of Microsoft-helderheid volgens de letterlijke vertaling).
- Met Microsoft Clarity kun je gebruikerssessies op je website opnemen en afspelen. Zo zie je precies hoe mensen rondklikken over je site.
- Via heatmaps kun je zien welke delen van een webpagina de meeste betrokkenheid genereren.
Klik op de button ‘Ga aan de slag’ om alles te installeren op je site. Microsoft Clarity is een handige tool, waarmee je meer inzicht krijgt in hoe gebruikers je website ervaren.
📌 Bing Webmaster Tools zit boordevol nuttige functies. Duik eens goed in alle data en log af en toe in om te kijken hoe je ervoor staat. Check ook zeker of Bing problemen is tegengekomen en fiks ze.
De zoekprestaties bijhouden is natuurlijk het leukste/belangrijkste. Zo zie je of je vooruitgang boekt en meer traffic binnenhaalt uit Bing. Veel succes!