Bloggen met Joomla

WordPress richt zich al sinds jaar en dag sterk op bloggers en is dan ook een van de meest bekende en gebruikte platformen om te bloggen. Wat iets minder bekend is, is dat je ook met Joomla over een prima platform beschikt om te bloggen. Met gebruikmaking van de Joomla core, kun je al snel een heel mooi blog opzetten. Met behulp van de vele Joomla extensies voeg je vervolgens extra opties toe aan je blog en beschik je over eindeloze mogelijkheden.

Er komen heel wat dingen op je af als je voor het eerst gaat bloggen met Joomla. In dit artikel passeren een aantal zaken de revue waar je aan moet denken als je een blog opzet en geef ik je enkele nuttige tips en tools om het maximale uit je Joomla blog te halen.

Kristoffer Sandven heeft onlangs zijn e-book Blogging with Jooma gelanceerd, een erg nuttig boek boordevol tips en trucs voor bloggen met Joomla. Kristoffer is SEO-specialist en Joomla consultant en runt sinds enkele jaren de succesvolle site Joomlablogger. In zijn boek bundelt hij de ervaring en kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd over het maken van websites en blogs met Joomla. Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over bloggen met Joomla, is het dus zeker de moeite waard om Kristoffers boek aan te schaffen.

Kenmerken van een goed blog

Er zijn veel verschillende redenen om een blog te beginnen. Misschien ga je bloggen voor de lol, om diensten of producten te promoten, of om nuttige informatie te verschaffen over een bepaald onderwerp. Wat de reden ook is, elk blog moet aan een paar basisvoorwaarden voldoen om succesvol te kunnen zijn.

Goede content

Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar een blog drijft op de content die het aanbiedt. Schrijf waardevolle artikelen voor je blog waar je lezers echt wat aan hebben. Bezondig je zeker niet aan het betere knip en plak werk, maar schrijf unieke content die iets toevoegt. Let bij het schrijven van je blogartikelen in ieder geval hierop:

 • Schrijf een pakkende titel die de lading van het artikel dekt
 • Gebruik afbeeldingen die goed passen bij je tekst
 • Gebruik tussenkopjes en opsommingen om de tekst makkelijk leesbaar te maken
 • Gebruik cursieve en vette tekst om zaken te benadrukken
 • Stem je artikelen af op je doelgroep
 • Schrijf boeiend, vloeiend en zonder spelfouten

Design

Kies een mooi template uit voor je blog dat goed past bij zowel het onderwerp waarover je schrijft als je lezersdoelgroep. Een blog over tuinieren is heel wat anders dan een zakelijk blog en het design zou hierop aan moeten sluiten. Let er ook op dat je een consistent plaatje creëert. Als je extra modules installeert op je site moeten deze qua uiterlijk wel passen bij het design van de rest van je site.

Afbeeldingen

Clichés zijn vaak waar: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Afbeeldingen versterken je tekst en houden de aandacht van je lezer vast.

De juiste plaatjes in een blogartikel verlevendigen de tekst en kunnen het verschil betekenen tussen een veel gelezen of nauwelijks gelezen artikel. Ook voor zoekmachineoptimalisatie zijn afbeeldingen van belang: verwerk je zoekwoorden dus in de alt tags. Laat plaatjes aansluiten op de tekst, zodat ze aanvullend en niet afleidend werken.

Interactie

Zorg voor interactie met je lezers en geef ze de mogelijkheid om reacties achter te laten op je blog. Dit kan waardevolle opmerkingen en nieuwe content opleveren, en maakt je blog levendig en interactief. Integratie met sociale media is ook belangrijk: creëer buttons waarmee lezers je artikelen kunnen delen via social media sites. Ten slotte is ook een RSS-feed van je blog handig: op deze manier houd je abonnees op de hoogte van nieuwe artikelen die je hebt geplaatst.

Drie mogelijkheden voor een Joomla blog

Er zijn drie verschillende mogelijkheden om je Joomla blog vorm te geven. Kies een vorm die bij je past en waar je het beste mee uit de voeten kunt.

1. Joomla met geïnstalleerde extensies

Een standaardinstallatie van Joomla is goed geschikt voor het maken van een eenvoudig blog. Als je je blog verder wilt uitbreiden, moet je extra Joomla extensies installeren. Bijvoorbeeld een social media-extensie of een comments-extensie, zodat lezers je artikelen kunnen delen en erop reageren. Wat je ook in gedachten hebt voor je blog – of dat nou het invoegen van een mooie fotogalerij of het taggen van artikelen is – er is altijd wel een extensie voor te vinden.

2. Joomla met Content Construction Kit en extra extensies

Een Content Construction Kit ofwel CCK is een uitbreiding van Joomla, waarmee een gebruiker extra contentvelden aan kan maken, zoals velden voor afbeeldingen, video’s en audio. CCK’s zoals K2 en FlexiContent kun je gebruiken voor je blog en om complexe sites mee te bouwen. Als je blog onderdeel is van een grotere site, is een CCK een goede optie. Het nadeel van een CCK is wel dat het een zeer uitgebreide component is, zodat het lang duurt voordat je alles een beetje onder de knie hebt. Bezint eer ge begint dus.

3. Eén component voor bloggen

De derde optie is een component die specifiek gericht is op bloggen met Joomla. Het zijn betaalde componenten, maar het voordeel is wel dat het een integraal pakket is zodat je niet op zoek hoeft te gaan naar allerlei losse extensies. Veruit de populairste blogging component voor Joomla is EasyBlog.

Snelheid

Het is belangrijk dat je blog snel laadt. Als het een eeuwigheid duurt voordat je site op het scherm verschijnt, haken de bezoekers al snel af. Daarnaast speelt snelheid tegenwoordig ook een rol bij zoekmachineoptimalisatie: sites die langzaam laden worden lager gerangschikt in de zoekresultaten. Enkele tips om te zorgen dat je site zo snel mogelijk laadt:

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn een echte boosdoener als het op snelheid aankomt. Een fout die veel Joomla gebruikers maken is dat ze afbeeldingen invoegen en verkleinen met de tekstverwerker in Joomla. Wat er dan gebeurt is dat er HTML kenmerken voor breedte en grootte aan de afbeelding worden toegevoegd. Als iemand de pagina bezoekt, moet de browser de volledige afbeelding inladen en vervolgens de afbeelding verkleinen. Hierdoor moeten vele onnodige bytes worden geladen wat ten koste gaat van de snelheid.

Een simpele oplossing is om de plaatjes voordat je ze uploadt te verkleinen met je favoriete fotobewerkingssoftware. Hiervoor kun je ook een plugin gebruiken, zoals bijvoorbeeld JCE Image Manager. Daarnaast is het handig om je jpeg bestanden te comprimeren om zo het bestand nog verder te verkleinen.

Joomla cache

De laadsnelheid van je site gaat flink omhoog als je Joomla cache gebruikt. Een cache is een tijdelijk bestand waarin pagina’s worden opgeslagen, zodat ze sneller kunnen worden weergegeven als ze opnieuw worden opgevraagd. Je zet caching aan door te gaan naar Global configuration > System > Cache settings. Schakel vervolgens de Joomla System Cache plugin in door te gaan naar Extensions > Plug-in Manager.

Content Delivery Network

Vooral als je een grote site beheert die vanuit verschillende landen wordt bezocht, kan een Content Delivery Network (CDN) de snelheid van je site verhogen. Door gebruik te maken van een CDN wordt de content op je site door servers vanaf verschillende plaatsen geleverd. Elke bezoeker van je site krijgt de content dan aangeleverd vanaf de server die het dichtste bij hem of haar in de buurt staat. Er zijn verschillende extensies beschikbaar voor Joomla, waarmee je gebruik kunt maken van een CDN.

Remote blogging

Je kunt natuurlijk al je blogartikelen schrijven in de Joomla backend, maar veel bloggers gebruiken hiervoor liever aparte blogclients zoals Windows Live Writer of BlogDesk.

De voordelen van een dergelijke applicatie zijn:

 • Je kunt blogartikelen offline schrijven
 • Een standalone client die uitsluitend voor bloggen bedoeld is werkt net wat prettiger dan artikelen schrijven in je browser
 • Je ziet gelijk hoe het artikel eruit zal komen te zien op je blog
 • Je kunt het artikel vanuit het programma uploaden naar je blog, inclusief alle afbeeldingen die je hebt ingevoegd
 • Je loopt niet het risico dat je automatisch uitgelogd wordt bij Joomla

Remote blogging wordt (nog) niet standaard ondersteund door Joomla. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken moet je eerst de MovableType XML-RPC plugin installeren.

Bloggen met Joomla

Met dit artikel heb je vast genoeg inspiratie om een fantastisch Joomla blog te bouwen. Blog je al met Joomla? Dan ben ik ben benieuwd naar je ervaringen en wat jouw favoriete manier van bloggen is. Gebruik je een CCK, een blogging component of een offline blogclient? Heb je je eigen favoriete blogging extensies die je graag zou willen delen? Laat het weten in de reacties!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: