ChatGPT is de ideale assistent: je kunt ’m inzetten voor allerlei klusjes.
Ook op het vlak van copywriting is onze behulpzame chatbot een echt beest (in de positieve zin van het woord). Dankzij Chat schrijf je sneller én beter.
In dit artikel ontdek je:
✅ Of ChatGPT het einde van copywriting betekent
✅ Waarom veel mensen de tool op de verkeerde manier gebruiken (en hoe jij het wél goed kunt doen)
✅ De 7 beste ChatGPT-toepassingen voor copywriting (voor meer resultaat met je teksten)
Betekent ChatGPT het einde van copywriting? 😱
Onlangs kreeg ik een verontrust telefoontje.
Aan de andere kant van de lijn zat iemand die graag als professioneel copywriter aan de slag wilde, maar twijfelde of dat allemaal nog wel zin had. Want met die nieuwe slimme chatbot zijn menselijke copywriters straks toch totaal overbodig?
Bwa, dat valt allemaal wel mee.
Gaat kunstmatige intelligentie het winnen van menselijke creativiteit? Na een paar weken ermee experimenteren maak ik me (nog) niet druk.
Marloes Keeris
Voorlopig loopt het allemaal zo’n vaart nog niet. Met de nadruk op voorlopig.
Want op de langere termijn? Wie zal het zeggen. Wellicht worden we straks wel allemaal weg geautomatiseerd. En dan niet alleen de copywriters onder ons; er staat namelijk nog een hele trits andere banen op de tocht door AI.
Vraag 2 is natuurlijk of dat eigenlijk wel zo erg is…
Ik bedoel, hoe leuk je baan ook is, er zijn dingen in het leven die je leuker vindt. Seks. Bomen planten. Schilderen, gewoon voor de lol. Een wandeling maken door de natuur. Naar een festival gaan. Een boek lezen en dan tussendoor een gedachte delen met je lief. Stel je eens voor dat ‘de computer’ eindelijk kan doen waarvoor we ’m hebben gemaakt.
Tim Daalderop
💡 Interessant weetje: in een enquête van Authority Hacker onder 3.812 marketeers gaf maar liefst 81,6% aan dat contentschrijvers het meeste risico lopen om te worden vervangen door AI.
Oké, dit zijn je opties
Er zijn in rap tempo talloze blogartikelen en social media-posts gepubliceerd over ChatGPT. Je kunt van alles vinden van deze AI-chatbot. Maar wat moet jij er nu mee?
Grofweg zijn er twee kampen.
Kamp 1 – ChatGPT? Weg ermee!
Het is een belediging voor menselijke creativiteit. We moeten geen enkele aandacht schenken aan deze verwerpelijke tool. Het is niks en het zal ook nooit iets worden ook. Ik veeg mijn creatieve, artistieke derrière er vakkundig mee af. Ik ben er klaar mee en wil er verder niks meer over horen, dankjewel.
Kamp 2 – Wat een tof ding, hier wil ik meer over weten!
Wow, dit is wel effekes een partij innovatie wat we hier zien gebeuren. Deze tool is geweldig! Ik wil er alles over leren wat er te leren valt. Chat kan me helpen om veel sneller en efficiënter te werken. Laat ik dat ding maar eens aanzwengelen en kijken wat ik er allemaal mee kan…
Dit vind ik ervan
Het zal je misschien niet verbazen; ik zit duidelijk in kamp #2.
Niet alleen omdat ik nieuwsgierig ben en interesse heb in nieuwe technologie. Maar zeker ook, omdat ik de gigantische mogelijkheden van deze tool zie om beter en sneller te werken.
En last but not least, ik denk dat kiezen voor kamp #1 tamelijk zinloos is.
Je kunt je wel verzetten tegen nieuwe technologie, maar uiteindelijk kun je die ontwikkeling niet stoppen. Chat is nu eenmaal gemaakt en gaat niet meer weg. De geest is uit de fles.
Wat mij betreft: omarmen dus, die nieuwe technologie. En er alles over leren wat er te leren valt.
Doe jij het niet, dan doet je concurrent het wel. En die loopt je dan driedubbel zo hard voorbij.
De productiviteit gaat enorm toenemen. Dus wil je straks als tekstschrijver of als copywriter genoeg verdienen, dan móét je waarschijnlijk gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie.
Kitty Kilian
Dat wil overigens niet zeggen dat er geen haken en ogen aan AI zitten. Het is voer voor eindeloze ethische en filosofische discussies (die we hier trouwens niet gaan voeren, wees maar niet bang).
Maar eerst wel even dit…
Tijd voor wat aandachtspunten 💡
Ga je met ChatGPT aan de slag, dan moet je wel wat belangrijke dingen in je achterhoofd houden. Hier zijn wat nuttige tips en aandachtspunten.
Wees kritisch en check de output
Lukraak de chatbot allerlei teksten laten schrijven en die zonder nadenken op je site gooien? Uhm, doe dat maar niet 😬.
ChatGPT staat erom bekend behoorlijk te kunnen hallucineren: onzin uitkramen en het presenteren als feiten. Wees dus kritisch op wat er uit de tool komt rollen en check het tot in de puntjes.
It’s all about the prompt, baby
De prompt die jij invoert, is allesbepalend (prompt is AI speak voor de opdracht die je ingeeft).
Veel mensen weten nog niet goed hoe de tool werkt en maken zich er graag makkelijk van af. Even snel een opdrachtje invoeren en laat Chat zijn ding maar doen; klaar is Kees.
Maar dat werkt dus niet. Want als jij een matige/te algemene prompt ingeeft, dan is de output ook matig.
Garbage in = garbage out.
Besteed dus veel aandacht aan je prompt:
- Wees creatief
- Geef context en voorbeelden mee
- Wees duidelijk
Kortom: omschrijf zo specifiek mogelijk wat Chat voor je moet doen. Beschouw ’m maar als een virtuele assistent: hoe beter jouw instructies, hoe beter hij je helpt.
En vergeet ook zeker je vervolg-prompts niet. Want dat is een van de pluspunten van Chat: je kunt er echt een gesprek mee voeren. Hij onthoudt waar je het eerder over hebt gehad in de chat.
💡 Goede prompts schrijven is een vak apart. Letterlijk zelfs, want er is al een compleet nieuw beroep voor verzonnen: prompt engineer. Dit nieuwe vakgebied gaat waarschijnlijk steeds belangrijker worden in de toekomst. Wil je hier meer over leren, check dan de site Learn Prompting.org.
Jouw rol wordt juist belangrijker
Dit klinkt misschien gek. Maar ook al automatiseert Chat een hele hoop, jouw rol als mens/expert/copywriter wordt juist een stuk belangrijker.
✅ Jij bent degene die een supersterke prompt moet verzinnen.
✅ Jij bent degene die de output van Chat op waarde moet schatten.
✅ Jij bent degene die de boel goed moet nalopen en checken.
✅ Jij bent degene die de gegenereerde tekst op de juiste manier moet verwerken, ordenen en bijschaven naar een kneitergoed artikel.
De sleutel tot waardevolle content
Met de juiste prompts schrijft Chat heel goede teksten. Maar het blijft een AI-robot.
Hij leeft niet, hij maakt geen dingen mee en hij heeft geen jarenlange praktijkervaring op jouw vakgebied.
Dat is waar jouw eigen input onmisbaar blijft.
Wij jij teksten op je website die het goed doen in Google en meer klanten opleveren? Dan zul je toch echt persoonlijke teksten moeten schrijven, op basis van jouw eigen ervaringen en in jouw eigen stijl.
Dus terwijl jouw concurrentie zonder na te denken allerlei matige teksten van Chat klakkeloos op hun website knalt, weet jij hoe je de tool wél op de goede manier gebruikt.
Juist in deze tijd waarin het maken van content makkelijker is dan ooit, zal vooral de superwaardevolle content boven komen drijven. Als straks iedereen prutcontent op zijn site zet, ben jij degene die gaat shinen.
💡 ChatGPT is overigens niet de enige AI-tool die je kan helpen met copywriting: er zijn nog veel meer gespecialiseerde AI copywriting tools. En wist je dat Chat ook heel goed te gebruiken is voor allerlei SEO-klusjes? Je leest er alles over in het artikel ChatGPT: 7 slimme toepassingen voor meer SEO-succes.
De 7 beste ChatGPT-toepassingen voor copywriting 🤖
Laten we nu maar eens gaan kijken hoe je Chat op de beste manier kunt gebruiken voor copywriting. Met bijbehorende kickass prompts natuurlijk.
Voel je vrij om de prompts te kopiëren/aan te passen voor eigen gebruik.
💡 Meer weten over prompts? Ontdek alle do’s en don’ts, handige tips en bewezen templates in de complete praktijkgids voor ChatGPT-prompts.
1. Research doen
Doe je research voor het schrijven van nieuwe content en moet je daar lange blogartikelen voor lezen? ChatGPT to the rescue!
Copy/paste een blogartikel in de chat. En laat ChatGPT een samenvatting maken.
Of stel de bot vragen over het artikel – superhandig, vooral als het een ingewikkeld onderwerp is. Zo gaat research veel sneller en makkelijker.
👉 Kun je een samenvatting geven van maximaal x woorden van de onderstaande tekst?
2. Een outline maken
Met een outline wordt schrijven veel makkelijker. Ook dat kan ChatGPT voor je fiksen.
Zet de titel van je artikel in de chat en vraag om een outline. Dat kan een simpele opsomming van onderwerpen zijn, maar het kan ook gedetailleerder.
👉 Geef me een uitgebreide outline met H2- en H3-koppen voor een artikel met de titel […]. Zet bij elke kop 2 bullet points met onderwerpen om te bespreken.
3. Schrijfformules maken alles makkelijker
Goede copywriters maken er aan de lopende band gebruik van: schrijfformules. Met de juiste formats en templates, wordt het allemaal een stuk makkelijker.
Wil jij sterke copy die zorgt voor meer klanten? Dan zijn deze twee formules onmisbaar:
✅ AIDA (Attention, Interest, Desire, Action)
✅ PAS (Problem, Agitate, Solve)
Chat schudt dit soort formules moeiteloos uit de mouw. Als je tenminste de juiste prompt ingeeft en duidelijk bent. Kijk maar.
👉 Ik wil een salespage schrijven voor mijn online cursus Succesvol SEO-schrijven. De cursus behandelt van A tot Z hoe je sterke copy schrijft die hoog rankt in Google en zorgt voor meer omzet met je business. De doelgroep bestaat uit ondernemers die meer resultaat willen halen met hun website.
Kun je een korte tekst van maximaal 200 woorden schrijven voor mijn salespage? Gebruik hierbij de PAS-formule: Problem, Agitate, Solve. Schrijf in een persoonlijke, krachtige stijl die de lezer prikkelt om actie te ondernemen. Sluit af met een sterke en duidelijke call to action.
Dit is al een heel aardig begin. De PAS-formule is mooi toegePASt en de tekst sluit af met een krachtige call to action.
Ik zou zeker nog wel wat schaven aan deze tekst, maar de basis staat.
4. Geef je tekst die extra punch
Saaie, nietszeggende teksten? Brrrrr, die wil je echt niet.
Je teksten zijn pas succesvol als ze wat extra punch hebben. Als in: uniek, krachtig, verrassend en origineel.
Misschien denk je nu: Chat is maar een robot en heeft die creativiteit simpelweg niet.
Nee, niet als je ’m saaie, generieke prompts voert inderdaad (zoals de meeste mensen doen).
Maar geef je ’m de juiste instructies? Dan wordt het ineens een ander verhaal en zul je zien dat Chat verdomd goed kan schrijven 🥳.
Geef in je prompt duidelijke en specifieke instructies over de tekst die Chat moet schrijven. Schets bijvoorbeeld een specifiek scenario en vraag om een bepaalde stijl. Bijvoorbeeld zoiets:
👉 Schrijf een kort gesprek tussen ChatGPT en een copywriter. Gebruik een verrassende, verfrissende schrijfstijl. Gooi er ook een flinke dosis humor in, we willen graag een beetje kunnen lachen. In dit gesprek is ChatGPT de lolbroek: hij komt elke keer grappig uit de hoek. De copywriter (die bang is om zijn baan te verliezen door de opkomst van AI tools) is daarentegen nogal bozig en sarcastisch.
Helemaal niet slecht.
Chat kan leuk, origineel en gevat schrijven. Als ie maar de juiste prompt meekrijgt.
💡 TIP: afgezien van de prompt kun je Chat ook algemene richtlijnen (custom instructions) geven voor al zijn antwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld omschrijven wie jij bent en hoe Chat moet antwoorden. Klik linksonder op je gebruikersnaam en dan op ‘custom instructions’. Vul de velden in en klik op save. Zo maak je van Chat echt een persoonlijke assistent!
5. Kopieer de stijl van…
Out of the box schrijft Chat soms nogal robot-achtig. Niet gek natuurlijk, want het is ook een robot 😀.
Maar als je wilt dat hij meer als een mens schrijft, dan vraag je ’m dat toch gewoon? Net zo makkelijk. Laat ’m bijvoorbeeld eens schrijven in de stijl van een van je favoriete auteurs. Dan krijg je zoiets:
👉 Hé Chat! Ik ben een blogartikel aan het schrijven met SEO-tips voor beginners. Zou je een korte inleiding willen schrijven van maximaal 100 woorden? De tekst moet in een vlotte stijl geschreven zijn, met humor. Gebruik dezelfde stijl als Herman Brusselmans. Verras me met iets moois!
Heel aardig.
Maar we kunnen nog een stapje verder gaan.
Want hoe cool zou het zijn als je Chat leert om in jouw eigen schrijfstijl te pennen? Waarschijnlijk ben je niet zo bekend als Brusselmans. Dus moet het maar op een andere manier.
- Voer Chat een van jouw eigen teksten, bijvoorbeeld een blogartikel.
- Vraag hem om de tekst te analyseren op stijl.
- Werk deze analyse om naar een goeie prompt.
- Gebruik deze prompt om hem een nieuwe tekst te laten schrijven – in jouw eigen stijl!
Oef, dat klinkt wel heel erg ingewikkeld en meta allemaal.
Nou ja, als het maar werkt hè.
Probeer deze prompt maar eens:
👉 Analyseer de onderstaande tekst en geef me een omschrijving van de stijl, zinsopbouw, woordgebruik en tone of voice. Wees heel specifiek en duidelijk. [copy-paste jouw tekst].
Nice job, Chat.
Hier hoef ik alleen nog maar wat aan te schaven om er een mooie prompt van te maken. Voortaan schrijft Chat in mijn eigen stijl.
6. Kom maar door met die briljante metafoor
Metaforen geven je tekst kleur. Geen gek idee dus om er af en toe even eentje in te fietsen 🚲.
Maar een goeie bedenken… dat gaat niet zomaar 1-2-3.
Kraken je hersenen op volle toeren, maar kun je geen leuke bedenken? Vraag het gewoon aan Chat.
👉 Ik zoek een mooie metafoor die ik kan gebruiken in een artikel over beleggen voor beginners. Deze metafoor moet de tekst levendiger maken en leuker om te lezen. Kun je me 3 voorbeelden geven van een goede metafoor om te gebruiken in mijn tekst?
Leuke ideeën!
Met dit soort metaforen wordt je artikel over beleggen gelijk wat kleurrijker en interessanter om te lezen.
7. Bespaar zeeën van tijd met redactie
Niemand schrijft in één keer de perfecte tekst; je moet altijd nog wat schaven. Spelfoutjes, grammaticamissers, zinnen die niet lekker lopen, de artikelstructuur die niet helemaal flex is…
Laten we eerlijk zijn: redactie is een noodzakelijk klusje en kost een boel tijd.
Je kunt dit zelf doen of uitbesteden.
Maar waarom vraag je het niet gewoon aan Chat? Hij is de perfecte redacteur: snel, goed en gratis. Kijk maar eens wat ie kan.
👉 Dag Chat, zou je de onderstaande tekst voor mij kunnen bijschaven en redigeren? Haal de spelfoutjes eruit en check op grammatica. Zorg er ook voor dat de tekst lekker leest. Denk aan: korte en duidelijke zinnen, helder en eenvoudig taalgebruik, een goede structuur.
Een dikke pluim voor Chat 👍.
Hij haalt alle foutjes eruit en maakt het ook nog eens beter leesbaar. Hij herkent feilloos dat ‘utiliseren’ nogal formeel taalgebruik is en vervangt het door ‘gebruiken’. Goed gezien.
En nu schrijven maar ✍️
Ga aan de slag met deze ChatGPT-toepassingen voor copywriting en maak er wat moois van.
Maar voordat je Chat aanzwengelt, nog een laatste tip.
In één keer een tekst schrijven waar je niks meer aan hoeft te doen, is toveren. Dat lukt jou niet en Chat ook niet.
Ben je niet tevreden met de output van Chat? Klik dan op ‘regenerate’. Dan schrijft ie een nieuwe tekst op basis van je prompt.
Je kunt Chat natuurlijk ook vragen om een specifieke verbetering/aanpassing van de gegenereerde tekst. Of je past je prompt aan om te kijken of dat een beter resultaat geeft.
💡 Maak je naast tekst ook andere content, zoals presentaties, afbeeldingen en video’s? Lees dan het artikel De beste AI-tools voor contentmakers: werk sneller én slimmer.
Bedankt voor de nuttig input. Heb je het hier over chatGPT 3.5, de gratis versie, of over een betalende versie?
Dank voor je reactie Lieke. Je kunt beide versies gebruiken, de gratis versie is prima, die heb ik ook voor dit artikel gebruikt!
Sja, Michiel. Dank voor het citaat – al was ik echt negatief in mijn blog, en dat citeer je nou net weer niet 😉
Maar ik moet zeggen dat ik alle samenvattingen, metaforen en andere opdrachten die ChatGPT hier voor je uitvoert, saai vind. En of hij echt jouw stijl gaat toepassen? Het zou me verbazen, maar laat die tekst dan maar eens zien.
Ik heb al veel 'tekstanalyses' van chatGPT gezien en die zijn allemaal positief, oppervlakkig, en ze lijken ook allemaal erg op elkaar.
En eigen tone of voice en vooral een spitse, dwarse redenering heb ik nog niet gezien. En dat is eigenlijk het enige waar ik zelf warm voor loop. Karakter.
Haha, ja ik heb je even selectief geciteerd . Helemaal eens dat Chat zijn beperkingen heeft en geen vervanging is voor jezelf. Dat heb ik ook proberen duidelijk te maken in deze blog, dat het niet de ‘magic bullet’ is zoals sommigen beweren en dat je niet nu ineens al je schrijfwerk volledig over kunt laten aan dit machientje. Grappig genoeg wordt je eigen rol als mens/expert/copywriter juist veel belangrijker. Je kunt Chat alleen succesvol gebruiken in je workflow als je weet hoe je de juiste prompts moet formuleren en hoe je de output moet checken/op waarde schatten/bijschaven enz. Het blijft een machine zonder praktijkervaring/belevenissen/expertise/warmte enz. en dat zul je zelf in je tekst moeten blazen. Copywriters staan prominent op het lijstje van beroepen die vervangen gaan worden, maar wellicht is zelfs het tegendeel waar en wordt het beroep juist belangrijker.
Qua tekstanalyses van je eigen stijl: ja dat heeft ook zijn beperkingen. Maar je komt wel een heel eind met kwalificaties die je stijl karakteriseren, zoals woordgebruik, zinlengte enz. Ik zag iemand op YouTube die de ontwikkelaars-API hiervoor gebruikte. Kennelijk kun je dan enorme hoeveelheden tekst voeren voor analyse, dan geef je ‘m alles wat je de afgelopen jaren hebt geschreven en dan kan ie broeden op jouw stijl. Wat eruit komt, zal je altijd nog wel moeten bijschaven natuurlijk, het is geen magic bullet. Het gebruik voor copywriters is vooral ondersteunend, zoals: het schetsen van een outline, een samenvatting maken van een lang artikel voor je research, stukken tekst schrijven als basis om verder aan te werken, ideeën opdoen voor leuke titels enz.