Top 10 WordPress-plugins

De top 10 WordPress-plugins die elke site moet hebben

WordPress is een krachtig, flexibel en veelzijdig systeem. En er zijn ontzettend veel plugins beschikbaar om nóg meer uit WordPress te halen.

Met zoveel keus kan het moeilijk zijn om de beste plugins eruit te halen die echt iets toevoegen aan je site.

Om de keus wat makkelijker te maken, heb ik in dit blogartikel de top 10 WordPress-plugins op een rij gezet die je echt moet hebben!

More...

1. Akismet

Akismet

Akismet is een plugin die standaard mee wordt geïnstalleerd in WordPress. Deze plugin checkt alle comments die op je site worden achtergelaten en filtert automatisch alle spam eruit. En dat is zeker geen overbodige luxe!

WordPress is het meest gebruikte CMS en spammers weten al die WordPress-sites haarfijn te vinden. Om je te wapenen tegen een stortvloed aan spam op je site, is Akismet onmisbaar. Het algoritme dat Akismet gebruikt, werkt erg goed. Er komt zelden spam door het filter heen.

Om de plugin te gebruiken, heb je een gratis API-key nodig van Akismet. Voor de zware gebruikers zijn er ook betaalde opties beschikbaar.

2. Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast SEO heeft meer dan 1 miljoen actieve installaties en is daarmee een van de populairste plugins voor WordPress.

Om je website beter vindbaar te maken, is SEO (dat staat voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie) een must. Deze plugin van Yoast stroomlijnt de SEO van je site en zorgt dat je makkelijker aan allerlei SEO-eisen kunt voldoen.

Zo kun je met de plugin onder andere:

 • Geoptimaliseerde XML Sitemaps maken
 • Duplicate content vermijden
 • Je blogartikelen en pagina’s SEO-vriendelijker maken
 • Je content optimaliseren voor meer verkeer vanuit sociale media

Als je eenmaal een tijdje met Yoast SEO hebt gewerkt, is dit een van de eerste plugins die je bij je volgende WordPress-site weer gelijk installeert!

3. W3 Total Cache

W3 Total Cache

Je website moet snel zijn. Gebruikers vinden het fijn en Google zet websites die sneller laden hoger in de zoekresultaten.

W3 Total Cache is een uitgebreide plugin die een boost geeft aan de laadsnelheid en performance van je site. Je kunt deze plugin ook makkelijk integreren met een Content Delivery Network. Zo’n CDN is vooral handig als je site veel bezoekers heeft uit verschillende landen. Die krijgen de website dan aangeboden vanaf de dichtstbijzijnde locatie, voor een zo hoog mogelijke laadsnelheid.

Het is wel even wennen om alle instellingen goed te zetten: W3 Total Cache heeft namelijk heel veel opties. Gelukkig zijn er online genoeg tutorials te vinden om het maximale uit deze onmisbare plugin te halen.

4. Contact Form 7

Contact Form 7

Met Contact Form 7 kun je contactformulieren toevoegen aan je site.

De contactformulieren zijn makkelijk aan te passen aan je wensen. Je kunt zelf instellen welke formuliervelden je wilt hebben. Ook heeft de plugin de mogelijkheid om Captcha toe te voegen en kun je gebruikmaken van spamfiltering door Akismet.

5. Thrive Architect

Thrive_Content_Builder

De WordPress-editor die standaard bij WordPress zit, doet z’n werk. Maar als je écht mooie pagina’s wilt bouwen, met alle toeters en bellen die je maar kunt bedenken, dan is Thrive Architect (aff.) een must have.

Deze plugin laat je landingpages en salespages er 10x beter uitzien. Het resultaat? Meer bezoekers en een hogere conversie (verkopen, opt-ins etc.).

En ingewikkeld is het zeker niet. Thrive Architect is allemaal drag & drop. Wil je een layout maken met meerdere kolommen? Een mooie klikbare button toevoegen? In een paar klikken is het gepiept.

Met Thrive Architect kun je bijvoorbeeld:

 • Mooie contentboxes (zoals deze) maken om bepaalde stukken tekst uit te lichten
 • Je call to action na een bepaalde tijd op de pagina laten verschijnen
 • Overzichtelijke en mooi vormgegeven prijstabellen maken
 • Een countdowntimer toevoegen aan je pagina
 • Een click-to-tweet box aan je artikel toevoegen
 • Opt-in formulieren maken
 • En nog veel meer!

De top 10 WordPress-plugins die elke site moet hebben: 

Click to Tweet

Voorbeeld van een click-to-tweet box gemaakt met Thrive Architect

6. WP Sitemap Page

WP Sitemap Page

Om de navigatie en SEO van je site te verbeteren, is een HTML Sitemap een mooie toevoeging aan je site.

Met de plugin WP Sitemap Page maak je snel een eenvoudig een HTML Sitemap. Dit verbetert de navigatie van je site voor zowel bezoekers als zoekmachines. Als er bepaalde pagina’s zijn die je niet in de Sitemap wilt laten zien (bijvoorbeeld een pagina met een gratis e-book voor bezoekers die zich inschrijven op je nieuwsbrief), dan kun je deze pagina’s makkelijk uitsluiten in de settings van de plugin.

7. Updraft Plus

Updraft Plus

Met een website kan er altijd wat fout gaan. Wat doe je als je gehackt wordt of een update van WordPress of een plugin breekt je site? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je site weer online hebben. Je site regelmatig backuppen is dan ook een absolute must! Als er dan eens iets mis gaat, kun je je site snel weer herstellen.

Updraft Plus is een van de populairste backup-plugins voor WordPress. Je kunt je site automatisch (bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks) laten backuppen naar Dropbox of Google Drive. En dit is helemaal gratis! De betaalde versie van de plugin kent wat meer mogelijkheden, maar de gemiddelde gebruiker heeft aan de gratis versie voldoende.

8. iThemes Security

iThemes-Security

Omdat WordPress zo’n populair systeem is, zijn WP-sites ook een geliefd doelwit van hackers. Met iThemes Security bescherm je je site optimaal tegen hacks en malware.

De plugin dicht de meest gebruikte beveiligingslekken en biedt een afweer tegen geautomatiseerde aanvallen. Als een hacker bijvoorbeeld herhaaldelijk probeert in te loggen op je site, blokkeert iThemes automatisch diens IP-adres. Ook kun je je login-pagina op een andere URL zetten, zodat hackers die pagina moeilijker kunnen vinden.

Verder kun je in het dashboard van de plugin nog een malware-scan lopen om te checken of je site helemaal schoon is.

9. Ewww Image Optimizer

Image Optimizer

Een van de grootste boosdoeners bij traag ladende websites zijn afbeeldingen. Afbeeldingen zijn vaak grote bestanden en die moeten allemaal ingeladen worden bij het openen van een pagina.

Door een afbeelding te optimaliseren en comprimeren zorg je voor een zo klein mogelijke bestandsgrootte. Dit kun je handmatig doen met een afbeeldingsbewerkingsprogramma. Maar het is natuurlijk een stuk eenvoudiger om dat automatisch te doen met een plugin.

Ewww Image Optimizer optimaliseert automatisch elke afbeelding die je uploadt naar je site. Je hebt er geen omkijken meer naar en met automatisch gecomprimeerde afbeeldingen laden je webpagina's een stuk sneller.

10. Email Address Encoder

Email-Address-Encoder

Op je website wil je meestal wel ergens je e-mailadres vermelden. Spammers zijn daar dol op en laten zogenaamde "e-mail harvest robots" het web afstruinen op zoek naar e-mailadressen.

Als ze je e-mailadres vinden en opslaan, kun je een hoop spam tegemoetzien.

De plugin Email Adress Encoder beschermt je e-mailadres door hem te coderen. Het e-mailadres wordt normaal weergegeven voor gebruikers, maar in de HTML-broncode is hij gecodeerd, zodat harvest robots hem niet kunnen onderscheppen. Een superhandige plugin die je een hoop spam-ellende kan besparen!

Dit waren ze dan: de top 10 WordPress-plugins die elke site zou moeten hebben. Plugins vergroten de mogelijkheden van je site. Maar installeer er ook weer niet te veel: dat is namelijk één van de grootste WordPress-blunders.

Wat zijn jouw favoriete plugins? Zet ze hieronder in de comments!

Michiel Brand
Updated 22/10/2021

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Bedankt voor de suggesties. De meeste plug-ins ben ik al eerder tegengekomen, maar Thrive Architect kom ik niet echt vaak tegen. Ik zal het moeten uitproberen om te zien of ik het wel goed kan gebruiken. UpDraft Plus is wel een plug-in dat ik goed kan recommenderen. Ik kan zo automatisch mijn content laten back-uppen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}