Google Mijn Bedrijf: ook als je landelijk werkt?

Heeft het zin om een Google Mijn Bedrijf-vermelding te maken als je landelijk werkt of is het alleen voor lokale bedrijven bedoeld?

En kan Google Mijn Bedrijf zelfs niet in je nadeel werken als je voornamelijk landelijk werkt?

In deze blog/podcast ontdek je:

  • Voor wie GMB nu eigenlijk bedoeld is
  • Hoe je je adres kunt verbergen in je vermelding en je servicegebied kunt aangeven
  • Of GMB in je voor- of nadeel werkt als je landelijk actief bent

GMB als je landelijk werkzaam bent

We kregen de volgende vraag binnen:

Ik werk door heel Nederland en heb me daarom bewust niet aangemeld bij Google Mijn Bedrijf en op mijn website staat geen enkele informatie waar ik gevestigd ben. Dit werkt volgens mij in mijn voordeel, want mensen zoeken voornamelijk lokaal en iemand uit Rotterdam zal niet snel iemand uit een dorp in Overijssel benaderen denk ik. Ik zie dat veel van mijn collega’s wel te vinden zijn via GMB en nu twijfel ik wat de beste keuze is, kunnen jullie daar iets zinnigs over zeggen?

Voor wie is GMB bedoeld?

Google Mijn Bedrijf is niet voor elke onderneming bedoeld.

Google zelf zegt hier het volgende over:

Vermeldingen in Google Mijn Bedrijf kunnen alleen worden gemaakt voor bedrijven die een fysieke locatie hebben die door klanten kan worden bezocht of die reizen om klanten te bezoeken op de plaats waar ze zich bevinden. (…) Merken, organisaties, artiesten en andere bedrijven die alleen online zakendoen, komen niet in aanmerking voor een Google Mijn Bedrijf-vermelding.

Supportpagina Google

Google Mijn Bedrijf is dus zeker niet voor iedereen!

Er moet een link met locatie zijn. Ofwel komen klanten naar jouw bedrijfslocatie toe, ofwel verricht je diensten bij de klanten op locatie.

Werk je landelijk/internationaal of zelfs vrijwel geheel online (zoals ikzelf), dan kan je zeker nog een GMB-profiel aanmaken. Maar heb je geen enkele link met locatie (denk aan een webshop als Bol.com), dan is GMB niet voor jou bedoeld.

Adres en servicegebied

Ben je een ZZP’er die vanuit huis werkt? Je kunt gewoon je adres verbergen in GMB als je liever niet hebt dat iedereen dat kan zien.

Ook kun je je servicegebied aangeven. Hiermee geef je aan waar je precies werkzaam bent. Dat kan alleen in je eigen plaats/regio zijn, of landelijk/internationaal.

Hebben landelijke ondernemingen ook baat bij GMB?

In aflevering 10 hebben we het al eens gehad over alle voordelen van Google Mijn Bedrijf. En dat zijn er best wat!

  • Je bent vindbaar in Google Maps en Local Pack (overzicht van lokale bedrijven in de zoekresultaten)
  • Je krijgt een kennisvenster/knowledge panel aan de rechterkant van de zoekresultaten als mensen op je bedrijfsnaam zoeken
  • Mensen kunnen een review voor je schrijven op GMB: daar haal je meer klanten mee binnen door social proof en met reviews scoor je ook weer hoger in de lokale zoekresultaten

De grootste voordelen zijn dus dat je met Google Mijn Bedrijf beter vindbaar bent en meer klanten binnenhaalt door meer betrouwbaarheid uit te stralen met een bedrijfsvermelding en reviews.

Google vindt E-A-T belangrijk, wat staat voor Expertise, Authority en Trustworthiness.

Je kunt op veel manieren werken aan je EAT-score, ook met een Google Mijn Bedrijf-vermelding. Daarmee straal je meer Trust uit. Je komt een stuk betrouwbaarder over als je een bedrijfsvermelding hebt (liefst met reviews).

Kom je dus in aanmerking voor een GMB-vermelding, dan is het zeker de moeite waard!

Check je zoekwoorden

Hebben je zoekwoorden een lokale focus? Dan is GMB zeker de moeite waard.

Je kunt dit checken door te googelen op je belangrijkste zoekwoorden en te kijken of de zoekresultaten voornamelijk van bedrijven in jouw directe omgeving zijn. Zo ja, dan beschouwt Google het zoekwoord als een lokaal gericht zoekwoord. En met een GMB-vermelding versterk je je lokale SEO!

De moeite waard dus?

GMB biedt veel voordelen. Komt jouw bedrijf ervoor in aanmerking (je hebt een fysieke locatie waar mensen naartoe komen of je gaat bij klanten op bezoek), dan is het zeker de moeite waard.

Je kunt je servicegebied aangeven en ook je adres verbergen als je dat liever hebt.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments