Joomla 2.5: de 5 handigste nieuwe features

Joomla 2.5 is de meest recente long term release van Joomla. Deze nieuwe versie biedt heel wat nieuwe mogelijkheden.

Heb jij je site al geüpgraded? In dit artikel komen de 5 handigste en leukste nieuwe features van Joomla 2.5 aan bod.

 Joomla 2.5

Joomla 2.5 kwam uit in januari van dit jaar en is een zogenaamde long term release: de versie wordt ondersteund tot december 2013. Joomla 2.5 bevat maar liefst 26 nieuwe features. Voor de gemiddelde Joomla-gebruiker zijn de onderstaande 5 features het meest interessant.

1. Smart search

Met de nieuwe zoekmogelijkheid “smart search” wordt de zoekmodule op je website een stuk krachtiger. Deze functie vult zoekwoorden automatisch aan en geeft de gebruiker suggesties, net zoals de zoekfunctie van Google dat doet. Met name als je een website hebt met veel content, is deze nieuwe feature een uitkomst voor de bezoekers van je site.

2. Artikelafbeeldingen en standaard layouts

De nieuwe functie “images and links” is een prachtige nieuwe feature, waar veel gebruikers die bloggen met Joomla met smart op zaten te wachten. Het geeft de mogelijkheid om een afbeelding toe te kennen aan zowel de intro tekst als aan de volledige tekst van een artikel. Je kunt hiervoor nu het menu gebruiken binnen de artikel manager en je hoeft deze afbeeldingen dus niet meer toe te voegen met je tekst editor.

Met deze feature kun je een standaard layout ontwikkelen voor bijvoorbeeld je blog. Zo kun je dus gemakkelijk een uniforme, consistente uitstraling geven aan je blog posts. Maar laat ik je vooral niet te enthousiast maken. Deze nieuwe feature is namelijk niet altijd compatible met oudere templates. Als het dus niet werkt op je template, zul je helaas moeten wachten op een upgrade van de templateontwikkelaar.

3. Makkelijk updaten

Met Joomla 1.7 werd het mogelijk om je site makkelijk te updaten vanuit de backend. Handmatig updaten door alle files te uploaden en installeren was dus al niet meer nodig. Je moest wel nog steeds controleren of er updates beschikbaar waren door de Update Manager te gebruiken. In Joomla 2.5 hoeft dit niet meer: je krijgt update meldingen meteen in het controlepaneel van je backend.

Met een druk op de knop kun je je Joomla site updaten naar de nieuwste versie. Je kunt ook zien of er updates zijn voor de extensies die je gebruikt en die meteen bijwerken. Kortom, een handige nieuwe feature die Joomla nog gebruiksvriendelijker maakt.

4. Taalstrings aan je voorkeuren aanpassen

Joomla maakt automatisch gebruik van allerlei standaardformuleringen op je site. Als je bij de opties bijvoorbeeld instelt dat bij elk artikel de auteur en de publicatiedatum moet worden weergegeven, zie je de dit op je site als “publicatiedatum:” en “geschreven door:”.

Als je voorheen deze formuleringen wilde aanpassen naar bijvoorbeeld “gepubliceerd op” en “auteur”, moest je gaan lopen rommelen in de codes van de taalbestanden. Met Joomla 2.5 is dat niet meer nodig en kan je de gewenste aanpassingen maken in de language manager. Via een gebruiksvriendelijk menu kun je de standaard teksten geheel aan je eigen wensen aanpassen. Language overrides zijn nu dus zo gepiept!

5. Captcha’s

Alle internetgebruikers hebben ongetwijfeld een grondige hekel aan captcha’s: die vervelende beveiligingscodes die je vaak in moet vullen bij registratieformulieren. Webmasters hebben eerder een haat-liefde verhouding met captcha’s: vaak zijn ze nu eenmaal een noodzakelijk kwaad om spam te voorkomen.

Het is niet langer nodig om een aparte extensie hiervoor te installeren: captcha’s zijn nu ingebouwd in Joomla zelf. Als je captcha instelt binnen het beheergedeelte van je Joomla site, verschijnen de beveiligingscodes automatisch bij alle contact- en registratieformulieren op je site.

Je site upgraden

Joomla 2.5 is de directe opvolger van versie 1.7, die sinds februari niet langer meer wordt ondersteund. Dit betekent dat voor versie 1.7 geen (veiligheids)updates meer zullen verschijnen. Je kunt je 1.7 site dus nog wel in de lucht houden, maar vanuit veiligheidsoverwegingen is een upgrade eigenlijk toch wel noodzakelijk. Joomla 1.5 – de vorige long term release van Joomla – wordt nog ondersteund tot eind april 2012. Ook voor die versies wordt het dus zoetjes aan tijd om te upgraden naar Joomla 2.5.

Met de ingebouwde updatefunctie is het upgraden van je site naar versie 2.5 een fluitje van een cent. Zorg er wel altijd voor dat je je site backupt voordat je upgradet! Er kan altijd iets mis gaan, bijvoorbeeld als de extensies die je gebruikt nog niet compatible zijn met de nieuwe Joomla versie. Met een backup ben je problemen voor en kan je altijd je site weer herstellen als je tegen problemen aanloopt.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: