AI en SEO: maak je SEO-strategie futureproof.

Blijf AI een stap voor: zo maak je jouw SEO-strategie futureproof

De AI-revolutie is ontketend. De wereld zoals we die kennen, zal nooit meer hetzelfde zijn.

Ook online marketing en SEO staan compleet op zijn kop en gaan drastisch veranderen.

✅ Wat betekent dit precies voor jou?

✅ Krijgt jouw website straks nog wel SEO-traffic?

✅ Hoe maak je jouw SEO-strategie futureproof, zodat je ook in de toekomst nog bezoekers uit Google krijgt?

Ontdek het antwoord op deze vragen in de SEO Podcast met speciale gast Chantal Smink 👇.

Welkom in de AI-revolutie

Het begon allemaal met de lancering van ChatGPT op 30 november 2022.

Sindsdien ontwikkelt AI zich in een rázend tempo. Er komen elke dag 1.000 nieuwe AI-tools bij. Nou ja, overdreven misschien, maar zo voelt het wel.

AI is een soort Road Runner die maar door blijft denderen en door blijft denderen. Probeer dan maar eens bij te blijven: het is een onmogelijke missie. Wile E. Coyote weet er alles van.

Gelukkig hoef je niet alles bij te houden. Moet je ook niet willen.

Maar het is wél belangrijk om je SEO-strategie aan te passen. Want anders word je links en rechts voorbij gezoefd door je concurrenten. Miep miep!

Gevolgen voor SEO

AI gaat SEO radicaal veranderen. Het zal gevolgen hebben op (in ieder geval) twee vlakken.

1. Hoe jij SEO doet en content maakt

SEO-taken uitvoeren en content maken: het wordt compleet anders met AI-tools.

Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als hulpje bij het zoekwoordenonderzoek, het clusteren van zoekwoorden en linkbuilding.

Voor het maken van content zijn AI-tools al helemaal een droom die uitkomt. Tekst, afbeeldingen, video’s, podcasts… AI geeft een enorme impuls aan je contentproductie.

💡 Jouw SEO en contentcreatie verandert compleet door AI. Je hebt er ineens een heel team aan personeel bij. Dankzij AI-tools werk je veel makkelijker, sneller én is je output nog beter ook.

2. AI in search: minder SEO-traffic naar je website?

Zoekmachines zijn druk bezig met het integreren van AI in de zoekresultaten. Hierdoor gaat (hoogstwaarschijnlijk) je SEO-traffic minder worden.

Eerst maar eens kijken hoe zoekmachines AI integreren:

✅ Je kunt AI als losstaande chat-applicatie gebruiken binnen de zoekmachine

✅ Ook bij normale zoekopdrachten zul je vaker AI-gegenereerde resultaten gaan zien

Bing loopt hierbij duidelijk voorop. Je kunt nu chatten in de zoekmachine via Bing Chat.

Een screenshot van Bing Chat.

En bij bepaalde normale zoekopdrachten zie je AI-gegenereerde content verschijnen tussen en naast de zoekresultaten.

AI-gegenereerde content in de zoekresultaten van Bing.

Google loopt een beetje achter, maar is ook hard bezig.

Google heeft inmiddels een eigen AI-chatbot, genaamd Bard. Helaas is die alleen op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in de EU.

Ook is Google bezig met AI-zoekresultaten: Google SGE (Search Generative Experience). Google SGE is momenteel nog in de testfase en het zal nog wel een tijdje duren voordat het uitgerold wordt in Nederland.

Google gaf alvast wel een sneakpeek tijdens Google I/O op 10 mei 2023.

Bijvoorbeeld, de zoekopdracht “What’s better for a family with kids under 3 and a dog, Bryce Canyon or Arches?” geeft het volgende resultaat:

Van zoekmachine naar antwoordmachine

Het is een trend die al langer speelt. Google en Bing veranderen steeds meer van een zoekmachine in een antwoordmachine.

Kijk nog maar eens naar de screenshots hierboven voor deze twee zoekopdrachten:

  • Wat zijn leuke dingen om te doen in de Ardennen?
  • Waar kun je beter naartoe gaan als familie met kinderen onder de 3 jaar en een hond: Bryce Canyon of Arches?

Voorheen kreeg je dan gewoon een lijst met links naar websites te zien. En je moest het verder zelf maar uitvogelen.

Maar nu neemt AI je heel wat werk uit handen en geeft je een panklaar antwoord op je vraag, zonder dat je hoeft door te klikken.

Inderdaad, zonder dat je hoeft door te klikken.

Fantastisch nieuws voor de gebruiker natuurlijk. Maar minder leuk voor jou als websitebeheerder. De zoekmachine geeft het antwoord al en jouw website heeft het nakijken: geen klik voor jou 😢.

💡 Dat is dus de harde werkelijkheid. Jouw SEO-traffic gaat minder worden door AI.

Maar nu even wat nuance…

Voordat je je nu enorm zorgen gaat maken over je website-traffic… op dit moment weten we nog niet hoe het uit gaat pakken. Het is koffiedik kijken wat de uiteindelijke effecten zullen zijn. En het zal echt niet zo dramatisch worden dat je SEO-traffic tot 0 wordt afgeknepen.

👉 Ten eerste is het nog speculeren wat het netto-effect zal zijn. Je gaat waarschijnlijk traffic kwijtraken, maar je kunt ook juist weer traffic krijgen via de AI-zoekresultaten. In Bing zie je bijvoorbeeld verwijzingen/bronnen staan bij de AI-zoekresultaten, zodat gebruikers kunnen doorklikken naar websites.

Ik vroeg Bing Chat bijvoorbeeld: Wat is een goede Nederlandstalige SEO-cursus? En voilà, Bing verwijst naar mijn gratis SEO-cursus, mét een link erbij.

Kijk, dat is dan wel weer leuk natuurlijk 😀.

💡 Meer lezen over hoe je beter kunt ranken in Bing? Lees dan mijn artikelen Bing Webmaster Tools: de complete handleiding en Verbeter je lokale SEO met Bing Places.

👉 Ook moet je bedenken dat AI-resultaten zeker niet bij elke zoekopdracht worden vertoond.

SEO-specialist Cyrus Shepard schat in dat 50-70%+ van alle zoekopdrachten in Google geen AI-resultaten zullen geven.

👉 Tot slot: ook Google heeft er belang bij dat dat websites nog traffic krijgen. Ze verdienen namelijk geld aan advertenties. En bovendien is Google afhankelijk van de content op websites om hun AI-modellen te trainen. Als websites geen traffic meer zouden krijgen, staan die AI-botjes als eerste op de lijst om geblokkeerd te worden en dat is wel het laatste wat Google wil.

Oké, tot zover de nuance. Er is geen reden tot blinde paniek, fiew. Maar de kans is wel groot dat je wat traffic gaat verliezen.

Hoeveel SEO-traffic gaat dit me kosten: featured snippets 2.0?

AI-zoekresultaten lijken een beetje op featured snippets. Die geven namelijk nu ook al direct antwoord op bepaalde zoekvragen.

Volgens een studie van Ahrefs verliezen websites kliks als er featured snippets in de zoekresultaten staan.

Op basis van clickstream-data van 100.000 random zoekopdrachten, zie je dat zoekresultaten met een featured snippet 4% minder kliks naar websites opleveren.

💡 Het zou zomaar kunnen dat AI-zoekresultaten een vergelijkbare daling van SEO-traffic geven als featured snippets. Dan moet je dus rekenen op een paar procent. Hoe het precies uit gaat pakken, is nog even afwachten.

Zo maak je jouw SEO-strategie futureproof

En nu komen we aan bij de hamvraag.

  • Wat moet jij nu doen om in te spelen op alle veranderingen door AI?
  • Hoe maak jij je SEO-strategie futureproof?

Hier zijn wat concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Omarm AI-tools

AI biedt geweldige mogelijkheden voor jouw business. Maak er dus volop gebruik van. Omarm het.

👉 Verander je workflow voor SEO-schrijven. Bijvoorbeeld, je kunt AI gebruiken voor:

  • zoekwoordenonderzoek
  • research
  • outlinen
  • brainstormen
  • schrijven
  • editen…. enz.

👉 Gebruik AI-tools ook voor andere vormen van content, zoals presentaties, video’s, podcasts en afbeeldingen.

📌 Meer weten over hoe je AI-tools in kunt zetten? Lees dan de artikelen ChatGPT voor SEO, ChatGPT voor copywriting en De beste AI-tools voor contentmakers. Neem ook eens een kijkje op de site Tijd voor AI.nl.

👉 Ook op andere vlakken kan AI je helpen in je business. Denk aan code schrijven en data analyseren.

👉 Werken met AI is vooral experimenteren, oefenen en leren. Stel je open voor verandering en omarm deze nieuwe technologie. Integreer AI in je workflow om sneller, efficiënter en beter te werken.

Verander je SEO-strategie

AI vraagt ook om een aanpassing van je SEO-strategie. Hier zijn wat nuttige tips om je op weg te helpen.

👉 De drempel om content te maken wordt een stuk lager door AI: straks kan iedereen het. Hierdoor wordt jezelf onderscheiden en kwaliteit nóg belangrijker. De lat gaat hoger liggen. Gaat Google saaie, generieke AI-content nog wel indexeren en ranken? Alleen de allerbeste content komt straks nog bovendrijven.

👉 Geef je content een “human touch”. Alleen dan spring je eruit t.o.v. AI-gegenereerde content. Dus:

  • Schrijf in je eigen stijl
  • Maak je teksten uniek en echt van jou
  • Schrijf over jouw ervaringen/je eigen kennis/praktijkcases

👉 Focus (nog) meer op E-E-A-T.

Google maakt gebruik van “quality raters” die de zoekresultaten beoordelen. Ze doen dit aan de hand van richtlijnen, de Search Quality Rater Guidelines. In de richtlijnen staat dat de quality raters een webpagina onder andere moeten beoordelen op E-E-A-T, wat staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. In het Nederlands: Ervaring, Expertise, Autoriteit, Betrouwbaarheid.

💡 E-E-A-T heeft geen directe invloed op de rankings, maar wordt wel gebruikt door de quality raters om de zoekresultaten te beoordelen. In die zin kun je het dus wel als indirecte rankingfactor beschouwen. Het is in ieder geval belangrijk om erop te letten bij het maken van je content.

De belangrijkste en overkoepelende factor is Trust. De quality raters beoordelen hierbij of een webpagina accuraat, eerlijk, veilig en betrouwbaar is.

In eerste instantie bestond dit concept uit drie factoren (E-A-T). In december 2022 voegde Google de E van Experience toe.

Deze toevoeging van Experience is cruciaal in het tijdperk van AI.

Voor bepaalde onderwerpen willen gebruikers namelijk vooral content zien van mensen die daadwerkelijk ervaring ergens mee hebben. Bijvoorbeeld iemand die zelf een product heeft gebruikt/getest, een bepaalde plaats/land heeft bezocht, of een bepaalde persoon gesproken/geïnterviewd heeft.

Hoe slim ChatGPT ook is, hij leeft niet en heeft geen ervaringen. Jij wel. Dit is jouw unieke toevoeging aan je content, waardoor jij jezelf onderscheidt en meer kans maakt om hoog te ranken in Google.

📌 E-E-A-T gaat nog belangrijker worden in het tijdperk van AI. Laat zien dat jij ervaring en expertise hebt. Dat je een autoriteit bent die mensen kunnen vertrouwen.

Hier zijn wat concrete tips om E-E-A-T toe te passen:

  • Beschrijf bij een productreview je persoonlijke ervaringen (of maak er video’s van, zoals Coolblue doet)
  • Deel je kennis via social media/je blog/je nieuwsbrief, zodat mensen kunnen zien dat jij een expert bent
  • Straal vertrouwen uit op je website met keurmerken en reviews
  • Laat op je website zien wie jij bent, schrijf over je kwalificaties/ervaring
  • Link naar je socialmediaprofielen
  • Enz. enz.

👉 Schrijf niet puur voor SEO, maar focus op people-first content. Dit is hoe Google het graag ziet.

Maak content die nuttig is en zich volledig richt op het helpen van mensen: people-first. Dit was altijd al belangrijk, maar in het AI-tijdperk des te meer.

Want wat gebeurt er als het internet straks overspoeld wordt met matige, AI-gegenereerde content? Dan zal de écht goede, people-first content bovendrijven. Dit is de manier om relevant te blijven.

📌 Wil je hier meer over weten? Hier beschrijft Google wat nuttige, people-first content precies is. In het artikel vind je een aantal vragen, waarmee je zelf kunt beoordelen of jouw content nuttig, betrouwbaar en people-first is.

👉 Focus meer op andere kanalen en media.

Ben je voornamelijk bezig met SEO en richt je je vooral op tekst/bloggen? Dat werkt echt als een tierelier. Maar… misschien wordt het nu wel tijd om je focus wat te verbreden naar andere kanalen en media.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • E-mailmarketing
  • Podcasts
  • Video’s
  • Social media
  • Adverteren

Misschien denk je nu: “Bwa, ik haal al jaren mijn traffic uit Google en steengoede blogartikelen. Waarom zou ik die strategie veranderen?”

Nou, daar zijn goede redenen voor. Ik geef je er 4.

#1. SEO-traffic gaat dalen

Zoals we eerder al zagen, gaat SEO-traffic dalen door AI-zoekresultaten. Waarschijnlijk maar met een paar procent, maar toch. Het kan geen kwaad om je focus alvast een beetje te verbreden.

#2. Diversificatie is altijd nuttig

Als jij volledig afhankelijk bent van SEO-traffic, kan je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Google hoeft maar één update te doen van het algoritme waardoor jouw traffic keldert en… daar gaat je hele business.

Als je traffic uit meerdere kanalen komt, ben je minder kwetsbaar. Niet verkeerd, toch?

#3. AI is vooral een bedreiging voor tekst

We zagen net dat de lat omhoog gaat voor je content. Je zult meer aandacht moeten besteden aan kwaliteit, E-E-A-T, people-first content, en een “human touch”. Dat is het recept om nog relevant te zijn in een wereld, waarin iedereen met één druk op de knop AI-content kan produceren.

Maar, we kunnen er niet toch omheen draaien. Tekst is kwetsbaar voor AI. De kwaliteit van AI-gegenereerde tekst wordt snel beter. En dus zal het steeds moeilijker worden om jezelf nog te onderscheiden van de concurrent.

💡 Andere media, zoals podcasts en video’s, zijn veel beter gewapend tegen AI. Er zijn wel AI-tools die audio en video kunnen maken, maar de kosten daarvan zijn (een stuk) hoger dan tekst. Lees hierover bijvoorbeeld het artikel My (Anti) AI Strategy: Doubling Down On Video.

En er is nog een groot voordeel aan podcasts en video’s: ze zijn een stuk persoonlijker. Je laat jezelf zien en horen. Dit vergroot de band met je publiek en het doet wonderen voor je merk en het opbouwen van autoriteit ( E-E-A-T). Laten dat nu ook net weer dingen zijn die zo belangrijk zijn in het tijdperk van AI 🤓.

#4. Jongeren zoeken anders

Zo’n 40% van de jongeren laat Google links liggen en zoekt liever via andere platformen. Populair zijn bijvoorbeeld TikTok, Instagram, Snapchat en YouTube.

Veel jongeren kijken liever een video dan dat ze een lange lap tekst moeten doorlezen.

En misschien denk je nu: “Ach, mijn bedrijf richt zich toch niet op jongeren, dus ik maak me niet druk”. Fair enough. Maar bedenk wel dat die jongeren over een paar jaar volwassen zijn en dan behoren ze wél tot jouw doelgroep.

Als je alleen blijft focussen op Google en tekst, kan je bereik op termijn wel eens flink gaan inkakken.

Bestaat SEO nog in de toekomst?

SEO is al duizenden keren doodverklaard. En ook dit keer zal SEO het wel overleven.

Maar… het tijdperk van AI zet dingen wél drastisch op zijn kop. Werk aan de winkel dus. Pas je SEO-strategie aan, zodat je ook in de toekomst nog bezoekers uit Google naar je website trekt.

P.S. Heb je zelf nog goeie tips om je SEO-strategie futureproof te maken? Zet ze in de comments 👇.

Michiel Brand
Updated 04/10/2023

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}