Stopbord: nofollow links.

Nofollow links: nuttig of verspilde moeite?

Google volgt nofollow links (in principe) niet.

Zijn dit soort links dan ook totaal nutteloos? Of hebben ze misschien toch wel waarde?

Lees snel verder en ontdek alles over de zin en onzin van nofollow links.

Nofollow links

Vroeger werd het volop gedaan. Linkjes bouwen naar je site door reacties achter te laten op blogartikelen. Het werkte als een tierelier. Het was een simpele manier om links te krijgen en je ging er hoger door scoren in Google.

Maar bloggers werden natuurlijk hoorndol van al die spam. En Google was er ook al niet blij mee 👎.

Daarom besloot de zoekmachine in 2005 iets te doen tegen al die comment spam. Ze introduceerden het nofollow-attribuut dat je kunt toevoegen aan hyperlinks.

Hoe ziet nofollow eruit?

💡 In HTML-code ziet nofollow er als volgt uit: <a href=”http://www.mijnsite.nl” rel=”nofollow”>linktekst</a>.

Wil je weten of een link nofollow is, dan kun je dat checken in de broncode van de webpagina (Ctrl + U of rechtermuisknop > paginabron weergeven).

Of, nog makkelijker, met de gratis Chrome-extensie MozBar. Dan kun je gelijk op de pagina zelf zien welke links nofollow zijn.

Nofollow-links bekijken met de Chrome-extensie MozBar.

Wat doet Google met nofollow-links?

De onderstaande tekst staat inmiddels niet meer online, maar voorheen zei Google op zijn supportpagina’s het volgende over nofollow-links:

We volgen ze in principe niet. Dat betekent dat Google geen PageRank of ankertekst over deze links verzendt. Als u nofollow gebruikt, worden de doellinks verwijderd uit onze overzichtsgrafiek van het web.

Bron: Internet Archive

Hmmm, qua SEO heb je dus weinig aan nofollow-links…

Maar, let op, er staat: “We volgen ze in principe niet.” Die bewoording is een beetje vaag en laat wat ruimte.

Sommige SEO-specialisten waren in ieder geval van mening dat nofollow-links soms wel degelijk voor hogere rankings konden zorgen.

En dan…

In september 2019 bevestigde Google met zoveel woorden dat nofollow-links in sommige gevallen wel degelijk wat SEO-waarde kunnen hebben:

When nofollow was introduced, Google would not count any link marked this way as a signal to use within our search algorithms. This has now changed. All the link attributes—sponsored, ugc, and nofollow—are treated as hints about which links to consider or exclude within Search. We’ll use these hints—along with other signals—as a way to better understand how to appropriately analyze and use links within our systems.

Bron: Google Search Central

💡 Tegenwoordig ziet Google nofollow dus als een hint.

Normaal gesproken tellen nofollow-links niet mee voor de rankings, maar Google kan in sommige gevallen besluiten er toch wat mee te doen.

Op zich is dit ook niet vreemd.

Om een voorbeeldje te geven: alle uitgaande links op Wikipedia zijn nofollow. Maar om nou te zeggen dat een linkje naar jouw website op Wikipedia 0,0 SEO-waarde heeft… Het is best aannemelijk dat een linkje op een site met hoge autoriteit zoals Wikipedia toch wel wat doet.

Waarom nofollow-links waardevol zijn

Ook al zegt Google inmiddels dat nofollow slechts een hint is… nofollow-links hebben nog altijd een beetje de reputatie dat je er weinig aan hebt.

Maar die reputatie is onterecht: ze zijn wel degelijk waardevol. En niet alleen voor SEO.

Hier zijn 3 redenen waarom jij je neus niet hoeft op te halen voor nofollow-links:

1. Meer bezoekers 📈

Het hoofddoel van linkbuilding is om hoger in Google te komen. Maar een belangrijk bij-effect van linkbuilding wordt nogal eens over het hoofd gezien: het vergroten van je online zichtbaarheid.

Elke link naar jouw site is weer een extra toegangspoort. Mensen kunnen op de link klikken en dit levert je direct extra bezoekers op. Of die link nu nofollow is of niet.

📌 Linkbuild je jezelf een slag in de rondte, maar zie je nog weinig effecten in je Google-rankings? Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Bedenk dat al je werk niet voor niets is en dat elke link die je aanmaakt je online aanwezigheid versterkt en weer nieuwe bezoekers en klanten kan opleveren.

2. Een natuurlijk linkprofiel ✅

Wil je goed scoren in Google? Dan heb je een natuurlijk, divers en geloofwaardig linkprofiel nodig. En daar horen nofollow-links zeker bij. Die heb je namelijk al snel te pakken, want links op bedrijvensites, social media, forums, in blog comments… zijn heel vaak no-follow.

Heb je echt geen enkele nofollow-links naar je website? Dat ziet er een beetje gek uit. En Google zou kunnen denken dat je misschien de boel aan het manipuleren bent.

3. Betere rankings 🚀?

Zoals we hiervoor al zagen, waren sommige SEO-specialisten al langer van mening dat nofollow-links soms voor hogere Google-rankings kunnen zorgen.

Misschien niet per se direct, maar dan in ieder geval wel indirect.

👉 Ten eerste dragen nofollow links zoals gezegd bij aan een natuurlijk linkprofiel. Als een website veel backlinks heeft, is het logisch dat een substantieel deel daarvan nofollow is. Een natuurlijk linkprofiel met nofollow links, wordt waarschijnlijk positiever gewaardeerd door Google dan een linkprofiel dat alleen uit followed links bestaat.

👉 Ten tweede hebben nofollow links waarde door de zogeheten TrustRank. Google kijkt niet langer meer alleen naar of een link follow of nofollow is. Elke link kan de reputatie en relevantie van een website ondersteunen/versterken. Ook al is een link nofollow, het is nog steeds een blijk van vertrouwen en het helpt Google om te bepalen wat de relevantie en autoriteit van je website is voor een bepaald onderwerp.

👉 Ten derde leiden links tot meer links. Elke nofollow link vergroot de bekendheid van je website op internet en kan weer leiden tot nieuwe (followed) links. Op die manier kunnen nofollow links indirect weer bijdragen aan betere rankings in de zoekmachines.

Ook veel linkbuilders zijn van mening dat nofollow links wel degelijk iets doen voor je rankings. Uit een onderzoek van Authority Hacker onder 755 linkbuilders blijkt dat 89,1% van mening is dat nofollow links de rankings in de zoekresultaten beïnvloeden.

Het nut van nofollow links

Als je bezig bent met linkbuilding, is het verstandig om ook nofollow links aan te maken naar je site.

✅ Ze zorgen voor meer bezoekers

✅ Ze dragen bij aan een natuurlijk linkprofiel

✅ En ze kunnen (direct of indirect) een positief effect hebben op je rankings

Nofollow links waardeloos? Ik dacht het niet!

📌 Wil je meer weten over linkbuilding, check dan ook onze podcast Linkbuilding zonder hoofdpijn: praktische tips van een expert.

Michiel Brand
Updated 31/01/2024

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Heb momenteel een test uitstaan met deze nieuwe webpagina, met AI geschreven en alleen maar inkomende links vanaf reactie formulieren zoals deze (met vermoedelijk nofollow links). Het gaat om https://www.limousine-huren.be/limo-huren/ en afwachten nu of Google deze pagina gaat oppakken in de Belgische zoek resultaten op 'limo huren' Als de pagina opgepakt wordt weten we dat Google AI teksten niet negeert en alleen nofollow links niet onopgemerkt laat. Dus, iemand met een Belgisch IP hier? Doe even de zoektest en reageer hieronder wat de bevindingen zijn zodat we hier allemaal weet iets van kunnen leren.

  2. Wij vroegen onszelf af of reacties op forums en blogs enige waarde hebben. Zo te begrijpen uit dit artikel is het dus toch de moeite waard. Het is al even geleden dat het geschreven is, maar toch bedankt voor dit heldere artikel.

  3. Beste Michiel,

    Hartelijk dank voor je artikel. Dus als ik het goed begrijp kan ik nu hieronder toch beter ook even mijn website vermelden voor een nofollow link?

    Dat is een kleine moeite, haha!

    Groetjes Esther

    1. Dat kan nooit kwaad om je website te vermelden Esther :)! Een nofollow-link in een blogcomment is niet schrikbarend veel waard, maar alle kleine beetjes helpen zeggen ze wel eens.

  4. Beste Michiel,

    allereerst bedankt voor je artikel. Is het mogelijk om een link op grote websites te krijgen zonder no-follow? En kun je mij een voorbeeld sturen van hoe jij met een link iets bijdraagt aan een blog in een reactie? Trouwens de link naar SocialSEO redirect naar de home blog.

    Graag hoor ik van je.

    Met vriendelijke groet,
    Job Burg

    1. Dank voor je reactie Job!

      Het is zeker mogelijk om op grotere websites een link te krijgen zonder no-follow. Sommige websites maken de links in blogreacties gewoon dofollow. En daarnaast worden natuurlijk vaak links geplaatst naar goede artikelen: als je een goede post publiceert die veel waarde geeft, heb je een stuk meer kans dat mensen naar je gaan linken.

      Een link in de tekst van de reactie zelf, zoals je hier doet, is niet nodig (en wordt vaak gezien als spam). De naam van de commenter bevat zelf al de link naar je website.

      Ik zie dat die link naar SocialSEO inderdaad niet meer werkt: het artikel is kennelijk van de site gehaald (of naar een andere URL verplaatst).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}