voordelen van WordPress boven Joomla

De 2 grootste voordelen van WordPress boven Joomla

Mijn website heeft altijd naar volle tevredenheid op Joomla gedraaid. Een prima Content Management Systeem (CMS) waarmee je goed uit de voeten kunt.

Totdat ik een keer voor een klant met WordPress aan de slag ging. Ik zag al snel de grote mogelijkheden van dit systeem en uiteindelijk ben ik zelf ook overgestapt. In deze blog vergelijk ik de twee systemen en leg ik uit waarom ik overgegaan ben op WordPress.

More...

Joomla en WordPress zijn twee van de bekendste Content Management Systemen om websites mee te bouwen. WordPress is veruit de populairste en heeft een marktaandeel van 25%, terwijl Joomla het moet doen met 2,8%.

WordPress stats

WordPress

25 %
Marktaandeel

Joomla

2.8 %
Marktaandeel

WordPress is dus een flink stuk populairder dan Joomla. Nu ik met beide systemen heb gewerkt, verbaast me dat ook niet zo.

Mijn website draaide nog op het oude Joomla 2.5 dat inmiddels niet meer wordt ondersteund. Een tijdje terug begon mijn domein spam-mailtjes te versturen, wat waarschijnlijk kwam door het verouderde Joomla.

Hoog tijd dus om over te stappen naar Joomla 3! De update-procedure hiervoor zou simpel moeten zijn. In de backend van Joomla zou de update met een paar stappen beschikbaar moeten komen, waarna je eenvoudig via de backend kon updaten.

Helaas lukte dit niet. Ook met wat trucjes en omwegen kreeg ik het niet voor elkaar om handmatig te updaten naar Joomla 3. Dan maar gelijk overstappen op WordPress, wat ik eigenlijk toch al van plan was.

De 2 grootste voordelen van WordPress ten opzichte van Joomla

De twee belangrijkste voordelen van WordPress ten opzichte van Joomla die voor mij reden waren om over te stappen, zijn:

 • Meer gebruiksgemak
 • Meer mogelijkheden

Voor de duidelijkheid: deze vergelijking is met Joomla 2.5, niet met de nieuwste versie Joomla 3.

Meer gebruiksgemak

Als je zelf je website beheert, is gebruiksgemak een van de belangrijkste aspecten waar je systeem aan moet voldoen. Op dit vlak wint WordPress het met glans.

De backend, de achterkant van het systeem, zit veel logischer in elkaar. In Joomla moest je nogal eens zoeken naar waar je precies moest zijn. In WordPress vind je makkelijker je weg. Het werkt allemaal veel intuïtiever.

Een paar voorbeeldjes:

 • In WordPress kun je bij elke post of pagina meteen een mooie, zoekmachinevriendelijke URL opgeven. In Joomla zijn geen zoekmachinevriendelijke URL's ingebouwd: daar heb je een aparte plugin voor nodig. Dat werkt wat minder fijn en de plugin die ik daarvoor op mijn site gebruikte, had soms nog wel zijn kuren.
 • Het aanmaken van menu's en widgets gaat makkelijk en snel in WordPress. In Joomla zit dit wat onlogischer in elkaar en zit je vaak nogal te zoeken.
 • Als je in Joomla een "verborgen" pagina wilde maken zonder bijbehorend menu-item was je nog niet jarig: dat had een hoop voeten in de aarde. Kijk maar eens naar deze uitgebreide tutorial die uitlegt hoe dat moet. In WordPress speelt dit allemaal niet: hier kun je probleemloos pagina's aanmaken die niet gekoppeld zijn aan een menu. In een paar klikken is het gepiept.
 • WordPress maakt onderscheid tussen "berichten" (voor je blog) en "pagina's" (voor de rest van je site). Joomla kent dit onderscheid niet en gooit alles op een hoop, wat het iets onoverzichtelijker maakt.
 • WordPress heeft een ingebouwd systeem voor comments op je blog. In Joomla moet je daarvoor een aparte plugin downloaden en die werkt minder goed dan het standaardsysteem van WordPress. Ook spam wordt beter afgehandeld in WordPress door gebruik van de plugin Akismet die standaard in de WordPress-installatie zit.

Toen ik voor het eerst met WordPress werkte, was dit echt een verademing. Alles zit logischer in elkaar en werkt veel fijner. Joomla heeft een steilere "learning curve": het duurt een stuk langer voordat je er vertrouwd mee bent.

WordPress is veel intuïtiever en duidelijker. Het heeft een hoger gebruiksgemak dan Joomla.

Meer mogelijkheden

WordPress heeft een veel groter marktaandeel dan Joomla. En dat is aantrekkelijk voor ontwikkelaars. De keus in plugins voor WordPress is dan ook een stuk groter dan die voor Joomla.

Met enige regelmaat kwam ik fantastische plugins tegen op het web. Maar helaas, ze waren altijd gemaakt voor WordPress. En voor Joomla was er dan bijna nooit een geschikt alternatief.

Enkele voorbeeldjes:

 • De enige echt goede, gratis plugin voor back-ups in Joomla is Akeeba Backup. Helaas kun je met de gratis versie alleen handmatig back-ups maken van je site. Voor WordPress heb je een uitgebreide keus aan back-upplugins. Met Updraft Plus bijvoorbeeld, kun je volledig automatisch back-ups laten maken van je site die ook nog eens worden verstuurd naar Dropbox. Geheel gratis.
 • Voor deze site gebruik ik Thrive Content Builder, een superhandige tool om je pagina's veel mooier vorm te geven. In plaats van saaie pagina's met alleen maar tekst, geeft deze plugin je veel meer opmaakmogelijkheden en het is allemaal "point and click". Voor Joomla is een dergelijke uitgebreide plugin bij mijn weten niet beschikbaar.
 • Yoast SEO, van Nederlandse ontwikkelaar Joost de Valk, is een gratis SEO-plugin waarmee je al je posts gemakkelijk optimaliseert voor zoekmachines. Je kunt er ook een XML-sitemap mee maken en je social media metadata verwerken in je site. Er is zelfs een koppeling met Google Search Console waardoor je eventuele crawlfouten in je WordPress-backend ziet. Voor Joomla ben ik zo'n uitgebreide gratis SEO-plugin nog niet tegengekomen.

Hetzelfde geldt voor de thema's: met een WordPress-website is de keuze aan thema's voor je site een stuk groter dan als je op Joomla draait. Als je specifieke wensen hebt op het gebied van design en layout, zit je bij WordPress dus wat gunstiger qua keuzemogelijkheden.

WordPress heeft meer mogelijkheden dan Joomla door het uitgebreidere aanbod aan thema's en plugins.

Dankzij deze grotere keus is ook de concurrentie tussen de ontwikkelaars groter, wat de kwaliteit en de prijs van de plugins en thema's ten goede komt.

WordPress of Joomla?

WordPress en Joomla zijn allebei prima systemen om je website mee te bouwen. De keus is persoonlijk, maar toen ik voor het eerst met WordPress werkte, was ik gelijk verkocht. Ten opzichte van Joomla vond ik het een verademing in gebruiksgemak en mogelijkheden.

WordPress werkt allemaal net wat fijner, sneller en intuïtiever. En dat is een groot pluspunt als je je eigen site beheert. Ook het ruimere aanbod aan thema's en plugins is prettig: dat geeft je meer mogelijkheden om alles in te delen zoals je het hebben wilt.

Waar Joomla wel een streepje voor heeft op WordPress, is de indeling van de backend. In WordPress staan alle plugins die je installeert in de linker-sidebar. Sommige plugins krijgen een apart menu-item en andere worden weer onder het WordPress-menu "instellingen" weergegeven. Dat maakt de backend qua plugins wat rommelig. In Joomla ziet dat er verzorgder uit.

Een ander mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat WordPress kwetsbaarder is. Omdat het systeem veel populairder is, is het natuurlijk gelijk een interessanter doelwit voor hackers. Daar staat tegenover dat de WordPress-ontwikkelaars heel actief zijn en regelmatig updates beschikbaar stellen die veiligheidslekken dichten.

Let er bij het installeren van plugins wel op dat de ontwikkelaars de plugin goed ondersteunen en regelmatig updates aanbieden. Als je slecht ondersteunde plugins installeert, wordt je website een stuk kwetsbaarder. Installeer dus alleen plugins die goede reviews hebben van gebruikers en die met enige regelmaat updates krijgen.

Welk systeem heeft jouw voorkeur? Joomla of WordPress?

Michiel Brand

Updated 26/09/2020

Gerelateerde artikelen
Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Ha, ja. Toch nog een klein beetje invloed op de Meester. Goed verhaal. Ik ken nog zo’n dramatisch verhaal over het updaten naar Joomla 3, wat slechts met veel gepruts en hoofdpijn voor elkaar gekomen is. WordPress is echt veel gebruiksvriendelijker.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}