Cover van het boek 'Wat je verkoopt ben je zelf'.

Wat je verkoopt ben je zelf: waarom de beste reclame gratis is

Wil jij een supersuccesvolle business zonder sloten geld aan advertenties uit te geven? Dan is dit boek precies wat je nodig hebt. In een razende achtbaanrit van 188 pagina’s bomvol handige tips ontdek je hoe je dit voor elkaar bokst.

Het recept is eigenlijk best eenvoudig en de titel zegt het treffend: Wat je verkoopt ben je zelf: waarom de beste reclame gratis is*.

Waarom jouw idee van marketing niet klopt

Veel ondernemers hebben een compleet verkeerd beeld van marketing:

 • Marketing is een noodzakelijk kwaad, niemand zit erop te wachten
 • Advertenties draaien is een must
 • Marketing kost geld – heel veel geld
 • Marketing draait vooral om het aanprijzen van je producten/diensten
 • De focus ligt 100% op het binnenhalen van nieuwe klanten
 • Stunten met hoge kortingen is een goede strategie

In dit boek rekent Erwin Wijman genadeloos af met dit soort misvattingen. Zo leer je anders kijken naar marketing. Op een manier die wél succesvol is. En nog leuk ook.

Verkoop jezelf

Het lijkt allemaal zo simpel en logisch. Het belangrijkste wat je te bieden hebt, zijn je producten en diensten. Dus dat is wat je moet verkopen. Toch?

Het klinkt logisch. Maar het is ook lariekoek.

In dit boek laat Wijman zien dat een succesvolle business vooral draait om jezelf verkopen. Een klant wil een goed product of een geweldige dienst kopen. Tuurlijk. Maar uiteindelijk doen mensen zaken met mensen. En willen ze een goed gevoel hebben bij de persoon met wie ze zaken doen. Jij dus!

Dat geldt natuurlijk vooral voor zzp’ers. Maar ook bij grotere bedrijven speelt dit een doorslaggevende rol. Dit is nu de beruchte gunfactor.

Die stofzuiger, die computer, die smeuïge teksten voor je website, die online cursus… die kan je op tig plekken kopen. Je filtert op specificaties en prijs, maar uiteindelijk is dat niet doorslaggevend.

💡 Je koopt vooral bij een bedrijf, omdat je de persoon daarachter zo leuk vindt. Of omdat die sympathieke verkoper je zo goed hielp in de winkel. Of gewoon omdat je een goed gevoel bij het bedrijf/merk hebt.

Tips, tips en nog eens tips

Leuk en aardig, dat hele idee van ‘wat je verkoopt ben je zelf’. Maar hoe werkt dat dan?

Dat lees je van A tot Z in dit boek. In simpele taal én met een karrevracht aan nuttige tips. Ik heb ze niet allemaal geteld, maar in de 41 hoofdstukken zijn het toch algauw een paar honderd tips. En ze gaan ook over allerlei verschillende onderwerpen, zoals:

 • Hoe je een persoonlijke relatie met je klant opbouwt
 • Hoe live bijeenkomsten je meer business op kunnen leveren
 • Hoe je meer uit social media en e-mailmarketing haalt
 • Het geheim van persoonlijke webcare
 • En nog veel, veel meer…

Verkopen is net als daten

De inleiding van het boek maakt al gelijk duidelijk waar alles om draait: verkopen is net als daten. Want ook tijdens een eerste afspraakje moet je toch vooral jezelf verkopen. Je van je beste kant laten zien.

💡 En dat betekent niet alleen maar over jezelf praten. Dat levert je geen liefde of klanten op. Nee, het gaat juist om luisteren, vragen stellen, een dialoog voeren, een band opbouwen.

In de rest van het boek leer je precies hoe dat verkopen/daten in zijn werk gaat. Neem alle tips goed in je op. Dat levert je een hoop nieuwe klanten (en/of dates) op.

Marketing is net als een eerste afspraakje. Praat je alleen over jezelf? Dan weet je date niet hoe gauw ze weg moet komen.

via GIPHY

Verfrissende ideeën

Wat je verkoopt ben jezelf leunt op aloude marketingwijsheden én voegt een hoop nieuwe, verfrissende ideeën toe. Verrassende invalshoeken waar je nog niet eerder aan had gedacht. Zoals:

 • Maak gewoon ruzie met je klant – en andere relatie-adviezen om je klant eeuwig aan je te binden
 • Vergeet je focus op klantvriendelijkheid, je klant moet bedrijfsvriendelijker worden
 • De verkoop begint pas ná de verkoop
 • Wat een autoverkoper je kan leren over verkopen en intieme zones
 • Waarom hoge kortingen je klanten wegjagen

Kritische noten

Is dit boek dan alleen maar geweldig? Nee hoor, er vallen ook wel wat kritische noten te kraken.

➖ Het grote aantal tips is zowel een plus- als een minpunt. Er zit voor ieder wat wils in: het zal elke ondernemer wel aanspreken en bijna elk onderdeel van marketing komt wel aan bod. Hiermee biedt het boek enorm veel waarde. Maar voor iemand die meer de diepte in wil, is het wellicht weer wat te algemeen.

➖ Wijman schrijft lekker vlot, waardoor het hele verhaal leest als een trein. Maar die trein vliegt naar mijn smaak ook her en der wel eens uit de bocht met lange zinnen, wollig taalgebruik en tangconstructies. Gelukkig gebeurt dit maar heel zelden en misschien valt het jou niet eens op, maar als schrijver ben ik natuurlijk extra kritisch op dit vlak 😀.

Zo, dat waren wat kleine minpuntjes. Overigens volg ik hiermee ook gelijk weer een tip uit dit boek: als je kritiekpunten vermeldt, maakt dat je verhaal alleen maar geloofwaardiger. Grote webshops doen dat bijvoorbeeld ook. Want niks is perfect, toch?

Nu al een klassieker

Dit boek biedt een lading waarde waar je ‘u’ tegen zegt. Wat mij betreft nu al een klassieker en verplichte kost voor iedereen die beter wil worden in marketing.

De geheime saus wordt ontrafeld en zonder opsmuk geserveerd: Wat je verkoopt ben je zelf.

⭐ Waardering: 8,5.

📘 Erwin Wijman, Wat je verkoopt ben je zelf* | Uitgeverij Haystack, 2023, 188 pagina’s.

💡 Ik heb dit boek gekregen van de auteur. Deze blogpost bevat affiliatelinks*.

Michiel Brand
Updated 10/04/2024

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}