Websites bouwen met een CMS

Websites bouwen met een CMS

Je kunt op twee manieren een website bouwen: met een HTML-editor of met een CMS.

CMS’en winnen snel aan populariteit. Ze zijn later op de webdesignmarkt gekomen en bieden meer mogelijkheden dan de traditionele HTML-editor.

HTML-editor vs CMS

In de begindagen van webdesign bouwde je websites altijd met een HTML-editor. Twee hedendaagse voorbeelden van bekende HTML-editors zijn Microsoft Expression Web en Adobe Dreamweaver. Met een HTML-editor maak je afzonderlijke, statische webpagina’s die je vervolgens voor publicatie uploadt naar een webserver.

Vanaf midden jaren ’90 kwamen de eerste Content Management Systemen (CMS) op de markt. In tegenstelling tot een HTML-editor, werk je binnen een CMS niet met afzonderlijke webpagina’s. De inhoud die je in een CMS invoert is gescheiden van de vormgeving. Webpagina’s worden vervolgens met behulp van een database dynamisch opgebouwd en weergegeven.

De voordelen van een CMS

Met name de laatste jaren is de populariteit van CMS’en enorm toegenomen. Ze zijn hard op weg om de HTML-editor voorbij te streven. Een CMS heeft dan ook een aantal grote voordelen ten opzichte van een HTML-editor.

Gratis

Een groot voordeel van CMS’en zijn de kosten. Er zijn tegenwoordig veel goede open source CMS’en die volledig gratis zijn. Voor sommige uitbreidingen van het CMS moet je overigens wel betalen: niet alle extensies zijn gratis beschikbaar.

De meeste HTML-editors zijn betaalde software pakketten. Bovendien moet je voor het implementeren van wat ingewikkeldere functies op je site al snel een dure webdesigner inhuren die kennis heeft van programmeren, terwijl je met een CMS meestal kunt volstaan met het downloaden van een extensie.

Eenvoudig

Met een CMS kun je mooie en professionele websites bouwen, zonder dat je daarvoor uitgebreide kennis nodig hebt van HTML (de code waaruit een webpagina is opgebouwd) en CSS (cascading style sheets: de code waarmee je een webpagina vormgeeft). Met behulp van CMS-uitbreidingen in de vorm van extensies en plugins, kun je bovendien gemakkelijk allerlei mooie functies implementeren in je site, zoals slideshows, een zoekfunctie, een forum etc.

Beheer

Met de meeste CMS’en kun je overal ter wereld waar je toegang tot internet hebt eenvoudig je website aanpassen. Je logt gewoon via een browser in op de “achterkant” van je site, waar je meteen nieuwe content kan plaatsen of de vormgeving van de site aan kunt passen. Je kunt bovendien gemakkelijk met verschillende mensen werken aan dezelfde site door hun specifieke rechten toe te kennen om content aan te passen of toe te voegen.

Gebruiksgemak

Een CMS heeft de flexibiliteit van dynamisch beheer. Je kunt bijvoorbeeld nu een artikel schrijven en aangeven in het CMS dat het automatisch over twee weken wordt gepubliceerd op de site. Hyperlinks kun je ook automatisch bijhouden. Zo kun je in het CMS aangeven dat als je een nieuw blogartikel toevoegt, er automatisch een link naar dit artikel wordt toegevoegd in de lijst met ‘laatste blogs’. Een statische HTML-editor kent deze mogelijkheden niet en daarmee zul je het dus handmatig moeten doen.

Welk CMS kies je?

Als je kiest voor een CMS, is de volgende lastige vraag natuurlijk wélk CMS je dan het beste kunt gaan gebruiken. Van de gratis open source CMS’en zijn de beste en bekendste: WordPress, Joomla en Drupal.

WordPressWordpress

WordPress is ontwikkeld als systeem om mee te bloggen en daar is het nog steeds erg goed in. Als je dus een blog wilt starten, is WordPress een uitstekende keus. Maar WordPress is daarnaast ook geschikt om gewone websites mee te bouwen.

Van de drie is WordPress het eenvoudigst en het gemakkelijkst om mee te leren werken. Daarmee is het systeem tegelijk wel enigszins beperkt: voor complexere sites met veel functionaliteiten is WordPress niet echt geschikt.

Ondanks dat het open source is, zit er wel een commercieel bedrijf achter WordPress, dus het zou de vraag kunnen zijn of het systeem altijd gratis zal blijven.

JoomlaJoomla

Joomla is in Nederland erg populair. Er is dus veel documentatie beschikbaar in het Nederlands, zowel in boekvorm als online.

De Joomla community is groot en actief, dus er zijn veel extensies en templates beschikbaar om een mooie site mee te kunnen bouwen. Joomla biedt meer mogelijkheden dan WordPress, maar is ook iets complexer.

drupalDrupal

Als je ervaring met programmeren hebt, is Drupal een goede keus. Het programma is geschikt om complexe websites mee te maken en er is veel goede documentatie online beschikbaar.

Drupal is echter minder geschikt als je pas begint met webdesign. Het programma is tamelijk complex en de interface is minder gebruiksvriendelijk dan die van andere CMS’en.

Kortom

Elk CMS heeft zo zijn voor- en nadelen en sterke punten.

 • Ben je een beginnende webdesigner en wil je een eenvoudige site of een blog? Dan is WordPress een goede keus.
 • Wil je net wat meer mogelijkheden en functionaliteiten voor je site? Dan is Joomla optimaal.
 • En als je al de nodige ervaring met webdesign hebt en complexere sites wilt kunnen bouwen, kom je uit bij Drupal.
Michiel Brand
Updated 26/09/2020

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Hoewel ik vooral ervaring heb met WordPress, denk ik dat het voor de meeste mensen toch het prettigste CMS is.

  Ik heb een tijdje met Joomla en Drupal mogen werken, maar vond WordPress eigenlijk altijd een stuk intuïtiever. En heb me nooit beperkt gevonden in mijn creativiteit met een CMS als WordPress.

  1. Ik ben indertijd begonnen met Joomla. Werkte op zich prima, maar ik liep toch telkens weer aan tegen het feit dat er minder plugins/mogelijkheden waren met het systeem. Elke keer als je een toffe plugin zag, was ie alleen beschikbaar voor WP en niet voor Joomla. Daarna overgestapt naar WordPress en ben er erg tevreden mee! WP heeft wel een beetje de slag gemist qua design-mogelijkheden van de standaard editor. Dat hebben ze nu een beetje gerepareerd met de komst van Gutenberg, maar ze lopen op dit punt nog wel wat achter op andere systemen als Wix.

 2. Hé Michiel,
  Regenachtige zondag was aanleiding om eens lekker wat blogs te lezen 🙂
  Mooi duidelijk stuk heb je geschreven.

  Wat ik in de praktijk tegenkom, is het volgende: Voor webdesigner en andere ict-vaardige mensen is een cms het echt perfect.

  Wat we door onze eigen vaardigheid nog wel eens vergeten is dat voor ‘gewone’ mensen 😉 zelfs WordPress nogal intimiderend kan zijn.

  Groeten uit Zwolle
  Guido

  1. Dank voor je reactie Guido. Dat is zeker waar, als je er een beetje vertrouwd mee bent is het gesneden koek, maar voor veel mensen is het nog abracadabra. Zeker als het aankomt op aanpassingen aan het thema en design, dat is toch echt vakwerk. Ik heb zelf veel zitten prutsen maar vind het ook leuk om te doen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}