Cover van het boek Weg met slechte teksten.

Weg met slechte teksten!

Je hoeft je laptop maar open te klappen en je wordt er links en rechts mee om de oren geslagen: slechte teksten. En dan heb ik het niet alleen over de inhoud. Ook qua stijl, structuur, flow, overtuigingskracht, spelling en opmaak gaat het vaak mis.

Dit boek is er dan ook een naar mijn hart. Het rekent genadeloos af met slechte teksten en legt je haarfijn uit welke schrijfzondes en -valkuilen je echt moet vermijden.

Weg met slechte teksten!* is een heerlijk bladerboek, barstensvol nuttige tips. Handig om snel de onderwerpen te checken waar jij zelf wel eens de mist in gaat. En ideaal om tijdens het schrijven bij de hand te houden om pijnlijke fouten te voorkomen.

Eén ding is zeker: dit boek maakt je teksten stukken beter, krachtiger en overtuigender.

Anders dan andere schrijfboeken

De meeste schrijfboeken focussen op wat je moet doen om een goede tekst te schrijven. Zeker nuttig. Maar tegelijk kan dat best lastig zijn om in de praktijk te brengen.

Daarom pakt Weg met slechte teksten!* het anders aan.

Het vertelt je wat je allemaal moet laten/schrappen om betere teksten te schrijven. Zo heb je veel duidelijker in de smiezen wat er allemaal mis kan gaan in je teksten én trek je jouw schrijfsels sneller naar een hoger niveau.

Is dat allemaal wel objectief?

Qua spelling kun je makkelijk zeggen of iets goed of fout is (hoewel… de groenen en witten bakkeleien er ook qua spelling lustig op los). Maar daarbuiten zijn er heel wat grijze gebieden als het op teksten aankomt. Waar de een van gruwelt, vindt de ander het allemaal dikke prima.

💡 Dit boek is dan ook zeker niet overal objectief. Persoonlijk kan ik me er heel goed in vinden en sluit het goed aan bij hoe ik gewend ben om te schrijven. Maar het hangt natuurlijk ook van je persoonlijke voorkeur af én van de doelgroep waarvoor je schrijft.

Zo maakt het boek bijvoorbeeld terecht gehakt van schrijftaal, jargon en passief taalgebruik. Maar werk jij bij de overheid en ziet je leidinggevende graag dat jij rapporten schrijft in oersaaie en slaapverwekkende ambtenarentaal? Tsja, dan wordt het een ander verhaal en heb je weinig keus. Of je moet de boel eens goed opschudden en voorstellen om het anders te doen (tip: geef dit boek dan zeker aan je baas).

Van alle markten thuis

Bij het schrijven van een goede tekst komen heel wat aspecten om de hoek kijken. Dit boek behandelt ze allemaal. Van stijl tot opmaak en van structuur tot spelling.

In 44 hoofdstukken leer je precies wat je uit je teksten moet knikkeren en hoe je dat precies doet, zoals:

  • Lange zinnen
  • Passieve taal
  • Clichés
  • Schrijftaal
  • Rare werkwoordstijden
  • Vooroordelen
  • Los zand
  • D/t-fouten
  • Enz…

✅ Erg compleet dus en van alle markten thuis.

Duidelijk & alternatieven op een presenteerblaadje

In Weg met slechte teksten!* vind je geen slechte teksten natuurlijk. Duh. Alles is superduidelijk opgeschreven en je racet als een F1-wagen door dit lekker geschreven boek heen.

💡 De focus ligt op schrijffouten en wat je moet schrappen uit je teksten. Maar soms wil je natuurlijk ook weten wat je dan wél moet schrijven. In die gevallen biedt het boek volop alternatieven. Hier wat voorbeelden…

Van langdradige schrijftaal naar lekker kort & duidelijk

Schrijf jij wel eens gedachteloos de onderstaande langdradige en schrijftalige uitdrukkingen op? Vervang ze eens door de alternatieven in kolom 2.

De mening toegedaan zijnVinden
Doen toekomenSturen
Een aanvang nemenBeginnen
Ten uitvoer brengenDoen, uitvoeren
Woonachtig zijnWonen

Weg met anglicismen

Films, YouTube, Netflix… we worden elke dag doodgegooid met Engels. Daardoor komen er steeds meer anglicismen voor: Engelse woorden en uitdrukkingen die letterlijk in het Nederlands worden vertaald.

Sommige zijn al helemaal ingeburgerd en kun je best gebruiken. Maar er zijn er ook nog genoeg die onduidelijk/te letterlijk vertaald zijn, zoals:

Aan het eind van de dagUiteindelijk
BrekendBreaking, urgent, primeur
DramatischSpectactulair, drastisch
KalenderAgenda
Onder constructieIn aanbouw

Structuur en opmaak: een 10

De twee grootste pluspunten van dit boek zijn de sublieme structuur en opmaak.

Je kunt razendsnel dingen terugvinden, omdat alles mooi aan elkaar gelinkt is. Zo vind je door de tekst heen allerlei verwijzingen naar gerelateerde hoofdstukken. Hierdoor snap je de structuur en weet je wat bij wat hoort.

De opmaak helpt hier ook perfect bij. Het boek staat vol met kaders, samenvattingen, tabellen en icoontjes. En dat alles in levendige en herkenbare kleuren.

Dit is het perfecte bladerboek voor iedereen die beter wil leren schrijven. Leg het naast je op je bureau als je stukjes aan het tikken bent. Zo voorkom je een karrevracht aan vervelende fouten.

Dit boek doet wat het belooft: weg met slechte teksten!

⭐ Waardering: 8,5.

📘 Wouter van Wingerden, Weg met slechte teksten!*, Van Dale, 2023, 136 pagina’s.

💡 Deze blogpost bevat affiliatelinks*.

Michiel Brand
Updated 27/10/2023

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}